onsdag 27 maj 2009

Bulldoft i hela huset!...














...Tror nästan inte att det finns något härligare!? Som ni vet/har förståt så har jag blivit bullfantast. Äter inte så många själv, men jag tycker det är super roligt att komma på nya kombinationer och smaker. Är ju jätte kul att baka bullar! :)
.
De nybakta mumsiga stora bullar som nu ligger i frysen har smak av hallon, vit choklad och kanderade nötter. Jag suckar av längtan varje gång jag går förbi frysen...Vill smaka...Nej skall inte frestas...Självkontroll! På söndag skall jag belöna mig själv med den största bullen och en god kopp the på altanen. Just nu får jag nöja mig med att känna den ljuvliga doften och se hur läckra de ser ut...en belöning det oxå. ;) Tror faktiskt att detta är mina godaste bullar hitills!
.
Mmmmmm....Skickar nybakta varma virituella bullar till er allihopa. Vill ni smaka dem på riktigt så ger jag er receptet här:
.
Bullar med hallonsylt och vit choklad.
Grunddeg:
50 gram jäst
200 gram smör
5dl mjölk
1,5 dl socker
1-1,5 tsk salt
1-2 tsk kardemumma
ca 1,5 l vetemjöl special
.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.
Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från bunkens sidor. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
.
Fyllning:
200 gram mandelmassa
Vit choklad, massor!
Kanderade nötter
Hallonsylt
.
Kanderade nötter:
1 dl hasselnötter
1 dl mandlar
50 g smör
½ dl socker
.
Lägg 50 g smör i en panna och låt smälta, strö i omgångar över sockret i omgångar så att det smällter och bli lite brunt, knäckigt. Lägg i de grovt hackade nötterna och vänd runt. Ta stekpanna från plattan och häll upp och sprid ut nötterna på bakplåtspapper och låt torka.
Baka ut:
Kavla ut degen som vanligt. Bred på hallonsylten, hyvla över mandelmassan, strö över den hackade vita chokladen och de kanderade nötterna. Spara lite coklad och nötter till topping.
.
Rulla ihop degen och skär 2-3 cm tjocka skivor och placera direkt på pakplåtspapper. Låt jäsa bullaran jäsa i 15 min.
.
Pensla med ägg och strö över nötter, choklad och pärlsocker. Grädda i ugn på 250C i ca 10 min (varmluftsugn 225C)

Låt bullarna svalna något, servera till goda vänner med ett stort glas mjölk...Mmmmmmm!
.
Inte så dumt va? Värt att prova? Kanske inte helt i LCHF-style, men men...Man kan inte vara duktig jämt! Allt i måttlig mängd är bra, och skall man unna sig något så är det ju 100 gånger bättre om man gör det med "riktigt" socker och fett, inga halvfabrikat med läskiga färgämnen och transfetter.
.
Stora kramar på er. Skall se om jag vågar mig ut en liten sväng...Finns en risk att man blåser bort...Gud vad det viner runt knutarna :) / Mikabella

1 kommentar:

Jeanette sa...

Gud så härlig mat! Och bullarna... om du kan låta bli dem så är du verkligen fylld av självkontroll! :) Ha det superbra och underbar blogg!

Related Posts with Thumbnails