måndag 18 maj 2009

Citrontimjan+blåmusslor=kärlek!

Ljuvliga underbara moule! Skämde bort mig och mina närmaste med den godaste moule någonsin igår kväll. Små späda söta svenska blåmusslor i citrontimjans doftande gräddigt spad! Yes!
.
Att sitta i solen och mumsa på musslor, dricka kallt gott rosévin och mysa med familjen är nog något av det bästa jag vet.
. Igår kväll packade ner lite "rester" vi hade i kylskåpet sedan helgen och cyklade hem till min mama och papa för att överraska med lite söndagsmiddag. Ett nät överblivna musslor, en halv flaska Chardonny, två fina skivor ryggbiff, lite goda ostar och en påse chips. Vilken festmåltid det blev!
.
Mikabellas citrontimjansdoftande Moule
.
Serveras moulen med frites eller bröd räcker receptet åt 4 pers.
.
Det är viktigt att det är just citrontimjan då detta ger moulen en fantastisk karaktär.
.
.
Ett nät blåmussor, oftast 1 kg
2-3dl vitt vin, gärna en lite friskar Chardonny
1 dl matlagningagrädde
½ gul lök
1 stor klyfta vitlök
2 tärningar kycklingbuljong

Citrontimjan
Guldoregano, går att ersätta med "vanlig" oregano
Lagerblad
Paprika pulver .

.
Ev. lantbröd/ baguetter och/eller french fries att servera till. Gör gärna dina egna fries. Vill du inte fritera så baka dem i ugnen med havsalt och en god olja.
.
Börja med att skrubba musslorna för att minimera risken för dålig smak. De musslor som efter skrubbning fortfarande är öppna knackas lätt i diskbänken. Stänger de sig då är de fortfarande levande. Öppna musslor kokas ej.
.
Finhacka löken och vitlöken och fräs den mjuk i smöret. Spring ut i kryddträdgården o riv en god hand citrontimjan, guldoregano och några lagerblad. Låt dem fräsa en kort stund tillsammans med smör och lök och krydda med stark paprikapulver. Mmmmm nu börjar det lukta riktigt gott...
.

Tillsätt vinet och buljongen och släng i musslorna.
.
Stormkoka under lock i ca 2-4 minuter, beroende på storlek. Tjuvkika lite snabbt o se om de har öpnat sig om du är osäker. Koka inte musslorna för länge, då blir de sega och tråkiga.
.
Slå över grädden och låt snabbt koka upp. Dra kastrullen av plattan och häll upp musslorna och spadet i en stor serveringsskål. Skär lantbröd eller baguetter i grova skivor. Servera moulen genast och rykande het. Bon apetit!
.
Väl värt att prova! En enkel, snabb och sååå god middag. Lycka till!
.
...åh du...Om du får spad över, slängd det INTE! Nej köp istället lite fin fisk tex torsk, och räkor och gör en fisksoppa. Koka bara fina stora bitar av torsk i spadet, späd ut med vatten och red till en krämig soppa. Precis innan servering lägger du i räkorna och servera sedan soppan med ett gott bröd. Tada!
.
Ryggbiffarna då? Jo de grillade käre far med massor av peppar. Vi slänge ihop en snabb pasta med gröna goda...hmmm...kan inte stava till namnet...ni ser på bilden va? :), matlagningsgrädde, salt och peppar. Pressade över lite limesaft vid servering. Gott!
.
Så är ni inspirerade nu? Jag hoppas det! Laga lite god mat ikväll och låt smaklökarna fröjdas. Om inte ikväll så kanske bjuda hem goda vänner till stundande högtidshelg?
.

Med vänliga hälsningar och glatt sinne. / Mikabella

1 kommentar:

Esther Garvi sa...

"Vi slänge ihop en snabb pasta med gröna goda..." haricots verts?
Ser väldigt gott ut. Tror faktiskt aldrig att jag har smakat blåmusslor så någon gång får vara den första. Påminner de om sniglar?

Related Posts with Thumbnails