torsdag 18 juni 2009

Grissinis till midsommar...
















...Japp nu har jag bakat igen. :) Grissinis med rosmarin och flingsalt. Inte helt illa va? Smakrika, härligt knapriga och perfekta att servera som tilltug innan och efter maten. Kanske inte det mest svenska, men jag gillar att blanda upp mitt midsommarbord med mat från olika länder och med olika smaker. Jag tycker inte att just midsommar maten är den mest spännande och att buffen behöver en liten "kick". Jo då jag skall ha traditionell mat som sill oxå, men det kan ju inte skada med lite extra krydda :)

.


Grissini med rosmarin
Ca 60 st

50 g jäst
2 tsk salt
1 msk socker
2 äggvitor
3 dl ljummet vatten
ca 1 liter mjöl
1 liten näve färsk hackad rosmarin
.
Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med salt, socker och lite av det ljummna vattnet. Häll sedan i oljan, rosmarinen, de lätt vispade äggvitorna ochoch resten av vattnet. Rör om och blanda efter hand ner nästan allt av mjölet.
.
Arbeta ihop degen. Tillsätt resten av mjölet, men absolut inte mer än nödvändigt. Jäs degen under handduk i ca 1½ timme.
.
Värm ugnen till 175C. Knåda degen kraftigt och dela den i 5 delar. Dela sedan varje del i 12 småbitar. Rulla ut bitarna till riktigt smala stänger, ungefär som blyertspennor. Om du inte har varmluftsugn, så låt hälften av degen vila i kylskåpet under tiden du bakar ut och gräddare den första hälften.
.
Pensal pinnarna med vatten och strö över flingsalt. Grädda i ugnen i ca 30 min. Du ser när pinnarana får fin gyllene färg. Låt den svalna på plåtarna utan handduk. Förvara dina grissini i en tät burk.

.
Vad skall jag mer ha på bordet då? Gillar ju inte sill själv, men ser det ändå som ett måste. Skall göra små snittar på kavring med gubbröra och någon mer sorts sill får vi ju ha. Jordgubbar, nypotatis med dill och snappsen är ju självskrivna på lunchbordet. Sen blir det västerbottenostpaj, nybakta grahamsbullar, olika ostar, sallad, små kryddiga köttbullar och korvar. Mmm blir nog bra.
.
Till kvällens grillning funderar jag på marulk, smörslungade nypotatisar och en kall örtsås. Till efterätt bli det glass. Inte vilken glass som helst, italiensk glass! Mmmmm jag älskar italiensk glass. Som en blandning av sortbet och gräddglass. Smakrik, krämig och vacker. Vi köper glassen hos Riccardo på vackra Möllegård utanför Halmstad. Längtar redan efter att få smaka!
.
Tror det kommer bli en bra midsommar, trots hotande regnmoln och orkanvindar. men men...Regn och ostadigt väder hör väl till på midsommar?
.
Jag önskar er riktigt bra dag och lycka till med all planering och matlagning inför morgondagen. Ser ni också solen nu? Heja vinden som blåser bort alla dumma moln! Håller tummarna för att det ser likadant ut imorgon :) Kram kram! / Mikabella

1 kommentar:

kockajäveln sa...

mysig blogg:) Glad midsommar!:)

Related Posts with Thumbnails