måndag 7 september 2009

Rotfruktspaj...

...Med en smakrik vällagrad ost är inte fel att servera till skaldjur eller som en rätt för sig. Vill du göra det till en lite matigare paj med kött så använd hälften av rotgrönsakerna och fyll upp med en köttfärs kryddad med chilli och vitlök. Själv serverade jag pajen till kräftorna i lördags. Det blev inget kvar och mina gäster gav den högsta betyg. :)
.

Mikabellas rotfruktspaj

Grunddeg till paj
.
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk vatten
.
Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Jag använder matberedare. Tillsätt vattnet och knåda ihop alt. mixa till en slät deg. Jag trycker ut degen direkt i formen och ställer den sedan att vila en stund i kylskåpet. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.
.
Fyllning
Lika delar av, ca 1 dl av varje, Sötpotatis, Palsternacka och Morot.
1 vitlöksklyfta
2-3 ägg
1 dl grädde
2 dl mjölk
2dl riven ost ex. västerbotten eller vällagrad prästost
Timjan, slt, peppar
.
Skala och dela rotgrönsakerna i lika stora tärningar. Stek dem i smör och olivolja, tillsammans med pressad vitlök och krydda med salt peppar och timjan. De skall bli något mjuka, men fortfarande med bra krispighet.
.
Förgrädda under tiden pajskalet på 200 grader i 10min.
.
Vispa samman mjölk, grädde och ägg. Salta och peppra. Fyll pajskalet med rotfrukterna, strö över osten och häll i den uppvispade äggenblandningen.
.
Grädda pajen på 200 grader i ca 40 min. Om den blir väl mörk så täck den med folie sista minuterna.
.
Hoppas att receptet kan inspirera och smaka. Jag toppade min paj med tomatskivor mest för att jag tyckte det såg trevligt ut :) / Mikabella

3 kommentarer:

Anonym sa...

Rotfruktspajen var suverän till havskräftor. Du är enormt duktig på att laga mat. Agneta

Anonym sa...

Skar du alla dessa rotfrukter för hand i så små fina bitar? Jag skall försöka mig på att göra en sådan paj. Tant Gredelin

Tina sa...

Gud var gott det låter! -Den måste jag verkligen testa =)

Related Posts with Thumbnails