torsdag 12 november 2009

Smygstart...



...Kunde inte hålla mig längre...Kanel, nejlika, kummin och ingefära...Doften av jul! Visst är det underbart?! Hela huset fylls av den ljuvliga, varma doften och den kalla vinden och kylan utanför känns inte så hotande längre. Julen är ju faktiskt på antågande. Jag är totalt tokig i jul. Nej inte bara p.g.a julklapparna, utan mest för alla dofternas skull, gemenskapen och värmen. Vi behöver en strimma ljus, något att se fram emot och något som väcker längtan nu när mörkret lägger sig över oss redan kl 16 och handskar är ett måste så fort man går ut.

Mitt första bidrag till julmys stämmningen bli cantuccis med smak av just kanel, nejlika, kummin och ingefära. Självklart blir det en sats med saffran framöver, men jag väntar lite till... :)



Mikabellas juldoftande cantuccis
2 ägg
3dl socker
200 gram nötter (hasselnötter och mandlar)
ca 4-6 dl mjöl. Degen får inte knådas för hårt och inte bli för torr.
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
1 msk pepparkakskryddor ( finns bland kryddorna i butiken, enkelt och snabbt)

Vispa äggvitorna hårda och fluffiga tillsammans med saltet. Blanda äggulor med socker ock kryddor. Vänd ner äggvitorna i sockerblandningen, häll i de grovt hackade nötterna och rör i de siktade vetemjölet tillsammans med bakpulver. Rör så lite som möjligt. Degen skall inte blir för torr och fluffet i vitan inte förstöras. vänd upp degen på bakbord. Dela i 2 delar och forma till "limpor". Ca 3 cm höga och 5 cm breda. placera dem på bakpappersklädd plåt och grädda i ugn på 175C i ca 40 min. När kakorna är färdiggräddade, skär genast upp i diagonala bitar och låt svalna på plåten.

Mmmmm...Inte illa va?



Nu skall jag bege mig till stallet och min två pållar. Stora Dubai och lilla Jolly. Dressyr med markarbete och kanske något litet hinder står på schemat för Dubai, och för lillskiten Jolly gäller mjukgörande arbete. Får ta ett kort på honom idag så ni får se på den lille björnen. :)

Jolly? Ny häst? Nej...såhär är det, hans lilla ryttarinna har ramlat av så illa att hon spräckte mjällten och har totalt ridförbud i 2 månader. Som tur är har allt gått bra med henne och hon är uppe på benen och ser riktigt pigg ut, men det är lite läskigt att ett litet  fall kan slå ut så illa. Idas olycka har lett till att jag några dagar framöver har 2 hästar att rida. :) Ponnyryttare som man är, eller var, så måste jag erkänna attt det är lite skoj. Envis, lurig och pigg liten ponny kan vara både roligt och fruktansvärt irriterande, men framför allt kan det vara strålande bra för tålamodet. ;) Stackars lille Jolly. han är van vid att skutta lite hinder och ha det relativt lugnt...han måste tycka att jag är en pina som kräver koncentration, arbete och lydighet av honom. :)

Solen lyser och det ser inte ut att blåsa så mycket. Skönt! Efter stallet blir det hem och fortsätta med gårdagens städning. :) Kramar på er! / Mikabella 

7 kommentarer:

Marie sa...

Där är vi lika du och jag..........christmas lovers ;-). Jag har börjat fixa inbjudningskorten till årliga glögginbjudan och snart tar julkorten vid. Härligt recept du bjuder på. Ska jag absolut testa. Tack och ha det gott cybervännen.

Esther Garvi sa...

Mmmm... ser gott ut!

Tina sa...

Mums! =)

Marie sa...

Kväller på dig. Har nu gjort "dina" cantuccis och är just nu klara favoriten här hemma ;-). Jag har lagt upp dig på min blogglista, hoppas det är ok. Säg till annars. Här ser du mitt inlägg om nybakat. Kram från mig.

http://carpediemmie.blogspot.com/2009/11/cantuccis.html

Anna sa...

Tack för receptet! Hittade dig via Carpe Diem.

Robin sa...

I bet those are amazing dunked into coffee or hot chocolate!

E sa...

Jag åt en saffransbiscotti från Espresso House. Juuuuul!

Related Posts with Thumbnails