fredag 27 maj 2011

Citroncantuccis...


Kakor till helgen?


...Äntligen fredag! För mig har veckan gått väldigt väldigt fort. Tyckte precis det var måndag. Tiden flyger iväg och jag har inte mer koll på klockan än att jag vet när det gått ungefär 3-4 timmar sedan jag senast ammade lille Valentin. Livet som hemmafru är både härligt och lite vimsigt. Har inte riktigt hittat någon rutin och rytm i vårt nya liv, utan tar var dag som det kommer. Valentin är en underbar liten baby, men ibland kan man bli ganska trött på att han hela tiden vill äta, att han inte vill ligga ensam och sova och att han är vaken mest hela tiden. Man är ju så van vid att ha massor av tid för sig själv. Dagar fyllda av frihet. Att ha en liten baby har verkligen rört om i grytan och min vardag har helt ställts på ända. Men lika nytt som det är lika fantastiskt är det också. Jag älskar verkligen honom. Känner mig stolt och stark när jag tänker på min son, på att jag är hans mamma. Han kräver mn fulla uppmärksamhet och fokus. Stundtals väldigt tröttsamt, men när jag väl får honom att somna och kan sätta mig vid datorn ett kort tag så saknar jag honom. Kan han inte vakna snart? 

Ni som följer min blogg vet nog vid det här laget att mina absoluta kakor att baka är cantuccis. Det är så enkla att baka och så försvinnande goda! Man kan smaksätta dem på många olika sätt och ha olika sorters nötter i. Idag har jag bakat ett omgång smaksatta med citron fyllda av hasselnötter och valnötter. Klassiska cantuccis är smaksatta med citron och alltid med mandlar, men det är roligt att variera sig och det är bara din fantasi som sätter gränser för smaksättningar.

Får se hur länge kakorna får vara kvar i kakburken. Inte särskilt länge om jag känner min käre make rätt. :)

Mikabellas citroncantuccis


2 ägg
3 dl socker
1 krm salt
Skalet från en hel citron.
1 dl grovt hackade hasselnötter
1 dl grovt hackade valnötter
 1 tsk bakpulver
6 dl mjöl.

Börja med att separat vispa äggvita och salt till vitt skum. Vispa sedan gulan och sockret fluffigt i en annan bunke.
Vänd ner äggvitorna, valnötter, hasselnötter citronskal i sockerblandningen. Sikta över mjöl och bakpulver och rör försiktigt ihop till ett inte allt för arbetad deg.
Dela dagen på 3 delar och plata ut dem till tre "limpor" på en bakpappersklädd plåt.
Grädda i ugn på 175 grader i ca 30- 40 min.
Skär kakorna i sneda skivor på ca 2 cm direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt dem svalna på plåten.

Det är mysigt att överraska sina nära med kakdoft när de kommer hem, inte sant? Nu skall jag börja förbereda kvällens "afterwork" med föräldrarna. Vad kan man hitta på för roligt att äta? Älskar att hitta på saker på fredagen för då känns hela helgen så mycket längre!
 
Stor kram på er! Hoppas att ni får en riktigt trevlig, mysig helg!2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tipset att baka dessa kakor. Skall göra en omgång för det verkade så lätt.

Anonym sa...

Vilken vacker bild. Kakan ser mer än god ut...

Related Posts with Thumbnails