onsdag 13 januari 2010

Matigt lantbröd...



...Fyllt med soltorkade tomater, parmesanost, aivar relish och färsk basilika. Toppat med riven parmesan och svarta vallmofrön ser brödet riktigt härligt ut när det ångande hett kommer ut ur ugnen. Doftar underbart och jag hoppas att smaken lever upp till utseende och den aromatiska lukten som sprider sig i huset.

Mikabellas fyllda lantbröd
Deg:
50 g jäst
6 dl ljummet vatten (37ºC)
1/2 msk salt
1 kg lant- eller vetemjöl

Fyllning:
3-4 msk aijvar relish
2dl riven parmesan
5-6 soltorkade tomater
färsk basilikaGör så här:
Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Om du väljer att använda torrjäst kan du värma vattnet lite ytterligare och istället tillsätta jästen tillsammans med mjölet. Tillsätt salt och större delen av mjölet (spara ca 1/2 dl mjöl till utbakningen) och arbeta till en smidig deg.

Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.

Sätt ugnen på 200°C. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangulär 4cm platta. Bred på aijvar relishen, stör över den grovt rivna parmesanen, de hackade tomaterna och den färska basilikan. Vik ihop degen och forma till en limpa. Pensla med mjölk, strö över svarta vallmofrön och parmesanost. Skåra brödet och placera det på en bakpapper- eller mjölbeklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 30-40 min.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna på galler.



Ett riktigt gott matigt bröd som passar utmärkt till tomatsoppan eller varför inte som ett tillbehör till tapas? Ljuvligt att rosta när det fått några dagar på nacken och perfekt i ryggsäcken på skridskoturen.

Kram på er allihopa! Ses snart igen! / Mikabella



5 kommentarer:

Mr sa...

Jag kan intyga att det smakade lika gott som det ser ut! mmmm...

Esther Garvi sa...

Åh vad gott det ser ut! Och det faktum att Mr intygar gör bara att det läskar ännu mer!

Anonym sa...

Åh vad härligt ni verkar ha det! Tittar in på din blogg då och då och samlar energi.

Jag måste bara få fråga, när kommer första barnet in i denna idyll?

Tack för alla recept och tips.

Anonym sa...

Ja nu skall jag baka igen. Kanske det blir något av dessa recept. Roligt med nya tips från din blogg. Det är härligt när det doftar från nybakat bröd och man ser så bra det blir.

Marie sa...

Hej cybervännen. Mmmmmså smarrigt detta verkar vara. Ska absolut skriva ut receptet. Hoppas allt är bra med dig. Kallt antar jag att du har, precis som i övriga landet. Blir Dubai extra pigg i detta väder. Hästarna i "mitt" stall är som kanonkulor just nu. Lite läbbigt i bland då den mest lugna och trygga kuse får "spatt" ibland ;-) Nähä, nu är det time att fara till jobbet. 1 dag kvar sedan ledigt i 3. Jippie!

Related Posts with Thumbnails