onsdag 9 februari 2011

Tillbaka till sommaren...





Pappersbröllop, två år som gifta 2010.

Tillbaka till sommaren, tillbaka till champagne på altanen, till värmade kvällssol, till grillning och dopp i havet. Jag älskar att bo i Sverige. De olika årstiderna har alla något att erbjuda. Man klagar alltid på hur varmt det är på sommaren, hur regnigt det är på hösten, hur långsam våren är och hur trist och mörk vintern är, men det är ju just det som få än att njuta av nuet. Visst nu är vi trötta på vintern, men om vi hade haft sommar och 25C hela tiden hade ju inte längtan funnits där. 

Mat är ju trots allt något som man kan njuta av året om. I dagens samhälle behöver vi ju inte ens anpassa oss efter årstider och skörd, allt finns att tillgå, alltid. Jag vet inte riktigt om jag är så förtjust i jordgubbar på nyår eller sparris från Peru när halva Skåne är fullt av dem, men det underlättar det kanvi inte förneka.Vi är bortskämda utan att förstå det. Om vi skulle hålla oss till tillgång efter sesong hade vi ju levt på potatis och rotfrukter just nu. Kanske inte så jätte spännande, men snällare mot naturen. Ja jag är lite splittrad, bekväm men inte utan ett helt fritt rent samvete.

Jag tänker på temat Tillbaka hos OnsdagsTema bjuda på förra årets bröllopsdagsmeny. Idag börjar jag med en enkel starter/tilltugg, en bruschetta och en förrätt på kronärtskocka, för att imoron fortsätta med huvudrätt och efterrätt. Vi firade 2 årig bröllopsdag den 30 augusti och detta kan man kalla pappersbröllop om man tycker det är roligt. I år firar vi tre år och passande kommer vi inte längre vara två som firar utan tre. Dessutom så är 3 år lika med läderbröllop, och det låter väl bra mycket mer spännande än papper...Ja och nu menar jag att presenterna...Väskor och fina skor är ju oftast gjorda i läder....

Bröllopsmeny 2010

 Starter:
Bruschetta med vitlök, koriander och färsk tomat

4 pers.
1 baugette eller 4 skivor annat bröd av samma karaktär ex. foccacia
1 vitlöksklyfta
Olivolja
1 sharlottenlök
1 näve färsk koriander
2 solmogna tomater
Salt och peppar

Hacka koriander och tomater ganska grovt, salta och peppra efter smak. Om du vill ha lite extra stuns kan man med fördel även tillsätta 2-3 droppar tabasco. Skär brödet i  centimeter tjocka skivor. Stek dem lätt i torr panna på båda sidorna. Gnugga ovansidan med den färska vitlöken och ringla lite olivolja över. Toppa brödet med tomatröran och toppa med lite fint hackad charlottenlök.

Förrätt:
Hel kokt kronärtskocka med citron och örtsmör

1 kronärtskocka/pers.

150 g smör
Färska örter, timjan, rosmarin och dragon.
1 vitlöksklyfta
Saften av ½ citron
Salt och peppar

Hacka örterna fint, pressa vitlöken och citronen. Blanda ihop alla ingrediensera med smöret och salta och peppra efter smak. Smöret severas med fördel rumstempererat.

Bryt stjälken av kronärtskockorna. Lägg i kastrull och täck nätt och jämnt med saltat vatten. Koka 30-50 minuter, testa om de är färdiga genom att försöka rycka loss ett blad vilket ska gå lätt. Om kronärtskockorna är små och färska kan 20 minuters koktid räcka.

Ta upp skockorna ur vattnet och lägg dem upp och ner en stund så vattnet rinner ur. 
Servera dem varma. Ät blad för bla och doppa dem i citron och örtsmöret.

Imorgon kommer fortsättningen på menyn.

Huvudrätt:
Helstekt hjortfilé sererad med äppelkompott och chokladdoftande rödvins reduktion

 Efterrätt:
Vaniljpannacotta med hallontäcke och färska björnbär

Massor av kramar på er! Hoppas att ni all får en bra dag. Hoppas att jag har inspirerat lite till en härlig helg meny. Missa inte de två avslutande rätterna imorgon.
Jag får snällt hålla mig inne trots solsken idag. Vill inte hosta mer. Har tillföljd av revbenet på högersida råkat ut för en muskelbristning på väntersida...Pust...Är väldigt väldigt trött på att ha ont och känna mig orörlig och svag nu. Men kanske kan man våga sig ut en liten "trädgårdsrunda" med stor halsduk runt halsen och en kopp rykande varmt the i handen?

Kramar!








  

8 kommentarer:

LissenTo sa...

Vackra bilder av sommaren och bröllop. Åh ska ni bli tre, GRATTIS:

Krya på dej.//Lissen

Anonym sa...

JA sommar vill vi ha! Men Vips så är den här! JA kry på dig vips! Kram! /Jonathan

Marie sa...

Mmmmm oh ja sommaren längtar jag också efter. Dock vill jag njuta lääääänge av den analkande våren först. Den tycker jag är ljuvlig. Japp hemma efter fantastiska 3 veckor "over there". Gisses så mkt vi sett och gjort. Tar lång tid att smälta allt :-) Pappersbröllop, grattis. Jag och min äslakling firar porslin den 16:e. Gisses vad tiden gått fort, ha, ha. Var rädd om dig och "maggen". Kram.

Lisa sa...

Glöm inte vinterns heting no1; kålen! Finns i alla former, färger och smaker och är en helt gryyyyyym vinterveggie. Dessutom både billig och allt som oftast svenskodlad. I löv kål. :-)

Men attans så sommarsugen jag blir när jag spanar in sommarbilderna... vill ha, vill ha, vill ha!

Lisa sa...

Oj vilken god meny!!!
Och härliga bilder var det!!

Anonym sa...

Åååå!! skåne!! Låt oss ta en gårdsrundesväng med baby och allt och köpa sparris och kött och potatis och tomater, dricka kaffe på skäret och jubla över sommaren som kommer!!Så roligt vi hade och såååå gott köttet var och sparrisen och tomater...vad mer var det? Jo!!! småkakorna från skäret!Snart Bella, Snart är vi där

Wildhearts sa...

Otroligt vackra bilder! Som tagna ur en inredningstidning.

Barnens Hjältar sa...

Åh vad fint!

Related Posts with Thumbnails