torsdag 10 februari 2011

Tillbaka till sommaren del II...


Hej och god morgon mina vänner! Igår bjöd jag på recept på tilltugg och förrätt och idag kommer utlovad fortsättning bestående av huvudrätt och dessert.

Menyn ser ut såhär. Se recept för starter och förrätt här.

Bröllopsmeny 2010


Starter:
Bruschetta med vitlök, koriander och färsk tomat

Förrätt:
Hel kokt kronärtskocka med citron och örtsmör


Huvudrätt:
Helstekt hjortfilé sererad med äppelkompott, smörslungad sparris och chokladdoftande rödvins reduktion

4 pers
600 g hjortfilé, hel bit


2 st medelstora äpplen, tärnade (typ Pink lady)
2 kvistar färsk rosmarin, grovt hackad.
1 paket bacon
1 kvist färsk rosmarin

2 buntar sparris

3 dl rödvin

2 msk rödvinsvinäger
1 msk oxfond
½ röd lök, grovt hackad
1 vitlöksklyftor, grovthackad
5 st svartpepparkorn
3 tsk farinsocker alt honung
ca 20 g 80% mörk choklad
1 msk smör för att blanka av såsen



Sätt ugnen på 175 grader.

Hjortfile:
Stek hjortfilén runt om i en panna med smör. Salta, peppra. Stick in en köttermometer så att spetsen når hjortens mittpunkt. Efterstek filén cirka 8-10 minuter i ugnen tills innertemperaturen når 55 grader. Låt filén vila inrullad i aluminiumfolie.

Smörstekta äpplen med bacon:

Hacka bacon i centimeterstora bitar och knaperstek i torr panna, Lägg att torka på hushållspapper. Smält en klick smör i stekpannan. Tillsätt äpplen och rosmarin. Stek, glöm inte att ibland röra runt, tills äpplena blivit något mjuka, cirka 3 minuter.


Rödvinsreduktion:
 Hacka löken, skiva vitlöken grovt och fräs dem i smör. Häll i rödvinsvinägern, pepparkornen, oxfonden och koka upp. Tillsätt vinet och låt koka ner till hälften. Sila såsen och ställ tillbaka den på plattan. Smaka av såsen med sockret, ev. mer peppar och tillsätt chokladen. Såsen skall ha en lite trögflytande konsistens. Blanka av såsen med en klick smör.

Sparris:

Skala och koka sparrisen i lättsaltat vatten 2-3 minuter. Vänd dem snabbt i smör och en nypa flingsalt och servera varma.

Lägg upp på tallrik, servera och njut.


Efterrätt:
Vaniljpannacotta med hallontäcke och färska björnbär

4 pers
1 st vaniljstång

2 st gelatinblad
4 dl grädde
Saften och skalet av ½ citron
2 tsk florsocker

Skär ett snitt i vaniljstången och gröp ur fröna. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter. Koka upp grädden med vaniljstång och frön. Tillsätt rivet citronskal, citronsaften och florsocker. Lägg i gelatinbladen och blanda om. Ta upp vaniljstången och häll blandningen i fyra glas. Toppa med hallongelén. Ställ kallt i minst 2 timmar och låt stelna.

Hallongelé:

1 1/2dl hallon, tinade
1 1/2dl vatten
2msk socker
1 gelatinblad

Lägg ett gelatinblad i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp hallon och vatten med sockret. Mosa till en jämn smet och skumma av. Krama ur gelatinbladet och vispa ner det i hallonsåsen. Låt svalna något. Fördela sedan ovanför vaniljpannacottan och ställ återigen in glasen i kylen.

Dekorera pannacottan med färska björnbär och pudra lätt med florsocker.

Hoppas att ni får en riktigt bra torsdag mina vänner. Själv blir det jobb på skolan.Skönt att få komma ut och vädra sig lite.

Många kramar!











 


1 kommentar:

Pennelina sa...

SE så mycket gott!

Kramar <3<3<3

Related Posts with Thumbnails