fredag 8 juli 2011

Familjemiddag och fredagsmys...




Fredagsmys med tacos på högrev.
 Snart är det helg igen. Kanske börjar den efterlängtade semestern nu?  Vardagen byts mot lediga dagar och extra tid för varandra och för matlagning. Helgen inleds, enligt mig, bäst med en riktigt god middag. Inte sant? Nu är det dags för ”fredagsmys”.



Begreppet  fredagsmys har blivit ett självklart fenomen hos de flesta svenska familjer under de senaste åren. Familjen samlas, man unnar sig lite extra, myser. Vad står då oftast på menyn en fredagsmyskväll? Ja förutom en bra film, smågodis och lite chips? Jo tacos! Just tacos är så populärt att  vi svenskarna, tillsammans med norrmännen, äter mest i hela Europa. Tacos är en del av den maten som med ett samlingsnamn brukar benämnas som Texmex. Detta är enkelt förklarat mat från det amerikanska köket där man blandat matinfluenser från Texas och Mexiko. Tortillas, fajitas, nachos, salsa,  guacamole och bönor är annan välkänd Texmex- mat.



Dagens recept kräver sin tid att tillaga, men är väl värd varje minut. Full avsmak är detta en av mina absoluta favorit rätter. Guacamolen med mynta är ett friskt inslag som får den kryddiga maten att bli om än godare. Missa inte denna underbara variant av tacos!


Tacos på högrev
4 pers.
1 kg högrev alt. bog
1 pkt bacon
3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
2 tsk kumminfrön
1 chilifrukt ex. chipotle/habanero/anco. Beroende på vilken styrka du önskar.
1 msk kakaopulver med hög chokladhalt, minst 70%. (Går även bra med 25 g fint riven choklad)
1 dl rödvin, alt. 2 msk rödvinsvinäger
Ca 2 dl vatten
1 burk tomatkross
1 msk ketchup
1 msk honung
Salt och peppar

Grönsaker att fylla tortillabröden med. Exempelvis gurka, tomat, majs och sallad

2 pkt tortillabröd

Rensa och skär bogen i jämstora bitar. Har du en fin bit så går det bra att steka den hel. Hacka lök, vitlök och chili. Stek sakta i smör tillsammans med kumminfrön, choklad och paprikapulver till löken mjuknat. Använd en stor ugnsfast gryta. Skär bacon i bitar och stek i separat stekpanna. Häll ner baconet och allt fettet i lökblandningen.  Lägg i bogen, bryn runt om och smaka av. Mer chili? Slå över  vinet, låt koka upp och tillsätt sedan vatten och tomatkross. Tillsätt honung och  ketchup och sätt sedan in grytan i ugnen på ca 150C i ungefär 2,5 timmar. Köttet skall när det är klar vara riktigt mört, lätt att dra isär och vätskan skall ha kokat in, men det skall fortfarande vara fuktigt. Dra isär köttet till strimlor i grytan innan servering.

Guacamole med smak av mynta

3 avokado
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl färsk, grovt hackad mynta
Saften från en ½ citron
2 dl gräddfil
½ färsk, fint hackad chilifrukt alt. 1 tsk chilipulver
Salt och peppar

Hacka avokado grovt och mosa sedan ihop den med de övriga ingredienserna till en ”chunky” röra. Smaka dig fram gällande salt och peppar. 


Smaklig måltid!


2 kommentarer:

Hanna sa...

Åh! Måste provas!! Jag personligen är ju inte överförtjust i köttfärsvarianten utan det blir mest alla tillbehören och massa salsa och crème fraîche för min del;) men det är känns som ett riktigt säkert kort!
Gillar din blogg, så mysig och fantastiska bilder!!
Glad sommar!

Pennelina sa...

Låter härligt!

Kramar <3<3<3

Related Posts with Thumbnails