måndag 11 juli 2011

Lammfärsbiffar med limeyoghurt och ljummen smörslungad potatis...



Lammfärsbiffar med limeyoghurt och ljummen smörslungad potatis.

På begäran kommer här, lite i efterhand, mitt första recept i Falkenbergs Posten. Kommer i fortsättningen alltid ge er receptet på min blogg när det har publicerats i tidningen. :)

...Solen står fortfarande högt. Värmer. Grillen tänds. Ett glas kallt friskt vitt vin i handen och favorit artisten sjungandes ur högtalarna. Det är stunder som dessa vi längtar efter under de kalla månaderna. Idag tänker jag bjuda på ett receptet till inte bara en god middag, utan även till en perfekt avslutning på arbetsveckan. Färsbiffar är alltid gott och det är lätt att få dem perfekt grillade och saftiga. I detta receptet har jag valt att använda lammfärs, men det går även bra att använda nötfärs. Den smörslungade potatisen får gärna, och bör senare under säsongen, vara nypotatis. För att variera rätten kan du istället för den neutrala crème fraichen,  använda Arla Kökets smaksatta crème fraiche Gourmet med smak av getost, honung och rosmarin i biffsmeten och även som sås till rätten.

Lammfärsbiffar
4 pers.
400g lammfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk dijonsenap
1 finhackad vitlöksklyfta
2 msk crème fraiche
200 g chèvre i skivor
Honung att ringla över de varma biffarna

Blanda färsen med de övriga ingredienserna i en stor bunke. Forma färsen till biffar för att sedan tillaga dem på grillen. När biffarna är klara, lägg en tjock skiva getost på varje och ringla över honung.

Limeyogurt
2 dl turkisk yoghurt
1 dl crème fraiche
Rivet skal från 1 limefrukt
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar efter smak

Blanda samman yoghurten och crème fraichen. Tillsätt det rivna limeskalet, pressa i vitlöksklyftan och smaksätt såsen med peppar och salt. Förvara kallt till servering.

Smörslungad örtpotatis.
10 potatisar 
½  purjolök
Ca ½ dl färska blandade örter, förslagsvis persilja, rosmarin och timjan.
2 msk smör
200 g ruccola
Salt och peppar efter smak

Skala, skrubba, potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Skölj och rensa ruccolan. Hacka örterna grovt och skär purjolöken i skivor. Häll av vattnet och ställ tillbaka kastrullen på spisplattan. Klicka i smöret och tillsätt örter, purjolök, ruccola och salt. Vänd runt potatisen så att allt blandas.


Kram på er!





1 kommentar:

Rantamor sa...

D måste jag pröva...lät så somrigt gott...
kanske kan pröva med renfärs å hälften köttfärs...

Ha en fortsatt bra sommar...
och du ta inte ut er son i regn...
han är så söt att jag befarar att han smälter...=D

Rantamorkramen

Related Posts with Thumbnails