torsdag 21 juli 2011

Solskens moule...

Moule med smak av solsken

...Det är så roligt att ställa fram ett stort fat med rykande het och väldoftande moule på bordet. Doften av de färska örterna och de härliga färgerna gör att det vattnas i munnen. Underbart! Moule inte bara enkelt att tillaga det går dessutom fort och är försvinnande gott. Idag bjuder jag på en städigt återkommande favorit på vårt middagsbord. Sältan och den krämiga, fylliga buljongen är verkligen läcker och de möra musslorna otroligt goda. Man bör använd citrontimjan då detta verkligen ger rätten en fantastisk kick.

Mikaelas oregano & timjansdoftande Moule.
Kryddig och färgrik moule med smak av färska örter.
Serveras moulen med frites eller bröd räcker receptet som huvudrätt åt 4 pers.
Det är viktigt att det är färska örter och chili då detta ger moulen en fantastisk karaktär.
4 pers

Ett nät blåmusslor, sälja oftast i nät å´1 kg
2-3 dl vitt vin, gärna en lite friskar Chardonnay
1 dl grädde
½ gul lök, finhackad
1 stor klyfta vitlök, finhackad
½ röd chilifrukt, finhackad
1 msk paprikapulver
1 msk curry
2 tärningar kycklingbuljong alt 2 msk kyckling el. grönsaksfond
3-4 kvistar timjan, (gärna citrontimjan)
3-4 kvistar guldoregano, går att ersätta med "vanlig" oregano


Börja med att skrubba musslorna för att minimera risken för dålig smak. De musslor som efter skrubbning fortfarande är öppna knackas lätt i diskbänken. Stänger de sig då är de fortfarande levande. Öppna musslor kokas inte. Finhacka löken, chilifrukten och vitlöken och fräs den mjuk i smöret. Lägg i hela kvistar av timjan och oregano. Låt dem fräsa en kort stund, ca 1 min,  tillsammans med smör och lök och krydda med starkt paprikapulver. Tillsätt vinet och buljongen, koka upp och släng i musslorna.
Stormkoka under lock i ca 2-4 minuter, beroende på storlek. Tjuvkika lite snabbt o se om de har öppnat sig om du är osäker. Sänk värmen och låt koka ytterligare 4 min. Koka inte musslorna för länge, då blir de sega och tråkiga. Slå över grädden och låt snabbt koka upp. Dra kastrullen av plattan och häll upp musslorna och spadet i en stor serveringsskål alt. servera direkt i djupa tallrikar. Skär lantbröd eller baguetter i grova skivor. Servera moulen genast och rykande het.


Visst vattnas det i munnen? Kram på er!1 kommentar:

Anonym sa...

I dag skall det bli moule enligt ditt recept. Det är ju semester..

Related Posts with Thumbnails