torsdag 9 december 2010

Saffranscantuccis...



...Ett måste till julen! Knapriga, gyllene cantuccis med smak av saffran att doppa i glöggen är ett måste i vårt hus. Kakan som är hård är perfekt att doppa i dryck då den inte faller isär eller löses upp. Den blir bara ljuvligt mjuk och bär dryckens smak tillsammans med sin egen. Mums! Självklart delar jag med mig av receptet. :) Mjölmängden är ca då det är bäst att känna sig för och anpassa efter äggens storlek. Degen får inte arbetas ihop för väl och inte bli för torr. Jag brukar fösta ihop degen och platta den med händerna på plåten. Jag använder minst 0,5g saffran, om inte mer! de skall vara gyllengula!

Mikabellas saffranscantuccis.

3 ägg
2 dl socker
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 påse saffran (0,5g)
2 dl grovt hackade mandlar
ca 5 dl mjöl

Vispa äggvita och salt fluffigt, vispa även gulor och socker fluffigt. Blanda samman äggsmeterna, tillsätt vaniljsocker, bakpulver, saffran, hackade mandlar och sikta över mjölet. Rör med träslev ihop till en lös deg. Tag upp degen o dela den i tre delar. Platta ut till 2 cm tjocka "limpor" på bakpappersklädda plåt. Grädda i ugn på 175C i ca 40 min. Något lägre temperatur om du gör flera plåtar och använder dig av varmluftsugn. Skär dem direkt i diagonala snittar när de kommer ut ur ugnen. Låt svalna på plåt.

Nu skall jag fortsätta med att redigera bilder. Sista bröllopet för 2010 skall avslutas och levereras innan helgen. Hämtar en mumsig lussesnurra och värmer på lite glögg först tror jag. :) Mmmm älskar glögg!

Kramar på er mina vänner. Ses snart igen!



2 kommentarer:

Anonym sa...

Oj vad du är duktig. Gillar att du är en liten bakerska. Skall kolla dina recept och försöka mig på dem.

Marie sa...

Smarrigt låter det. Får bli till nästa jul. I år gjorde jag dina cantuccis med pepparkaks smak. En succé på glöggträffarna. Tack för det receptet vännen. Blir inte så mkt bak här eftersom vi åker iväg till USA i tre veckor. Hoppas du mår bra och att du får en fin jul. Kram från Stockholm.

Related Posts with Thumbnails