onsdag 8 december 2010

OnsdagsTema, önskar...


Lusselelle!

... glögg, pepparkakor och jul! Jag är helt tokig i jul. Allt är så mysigt. Hela familjen samlas, man äter, skojjar, myser, äter lite till, öppnar julklappar hela dagen! Hurra så underbart! En önskning som måste infrias är goda lussebullar till lucia. I år var jag kreativ och"hittade" på en ny sorts lussebulle. En snurra men smör och socker i. De blev faktiskt ljuvliga. Saftiga, försvinnande goda och saffransläskande.

Mikabellas lussesnurror.

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjöl
1,5 dl socker
1-2 påsar saffran (0,5- 1g)
2 tsk kardemumma
1 tsk salt
ca 1- 1,5 liter vetemjöl

Fyllning:
50 g smör
1/2 dl socker
2-3 tsk vaniljsocker

1 ägg att pensla bullarna med. 


Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Om du använder torrjäst, värm någon extra grad och tillsätt istället jästen tillsammans med mjölet. Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma och saffran.
Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg. Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm.
Tag smöret direkt ur kylen och hyvla över smöret med en osthyvel. Strö över sockret och vaniljsockret.

Rulla samman degen med fyllningen i. Mät och skär degen i 30 skivor, om du vill ha stora bullar, och 45 för små bullar. Placera bullarna i formar på bakpappers klädda plåtar. Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. (Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.)

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö eventuellt över mandelflarn som dekoration.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något under bakduk, på galler. Serveras varma eller ljumma!


Sen finns det ju önskningar i form av prylar också...Min önskelista skulle nog inte få plats här. Jag kan ärligt nästan inte komma på något som jag inte skulle behöva just nu. Kläder, köksprylar, kamerautrustning, skor, en häst, Wiispel och...ja...jag skall inte fortsätta. Det är iaf lätt att köpa julklappar till mig i år. Jag blir glad för allt! Bara det är en paket så glittrar mina ögon :) Alltid ett barn på julafton. 


Nej nu lockar sängen. Sov gott mina vänner. Ses imorgon igen.

Mikabella

3 kommentarer:

NadjaOlgaMarie sa...

Dom ser fantastiskt goda ut!
Dessvärre har jag aldrig lärt mig att uppskatta saffran eftersom att min storebror är sådär hyperdyperallergisk mot det att det inte ens fått vistas i huset.
Kanske borde testa receptet iallafall nu när han flyttat ut, bilden får ju det att vattnas i munnen!

Nu skall jag också sova. God natt och bamsekram!

Anonym sa...

Ja det var en ny variant av lussebullar. Kanske man skall försöka sig på receptet en vacker dag i december.

Anonym sa...

Hej fina du! Är det jag som inte kan läsa eller vart har saffranen tagit vägen i både detta recept och i dina cantuccis? Nä, nu måste jag läsa noggrannare så att jag inte missat det helt! Gott ser det ut i alla fall! KRamar Njettis

Related Posts with Thumbnails