torsdag 19 september 2013

Panerad torskfilé....







Det är faktiskt först på senare år jag har börjat tycka om och verkligen uppskatta havets läckerheter. Den vita, fasta fisken faller mig verkligen i smaken och den är så rolig att tillaga. En rätt som verkligen går hem hos alla åldrar i hushållet är panerad torsk. Den krispig yta med smak av smörets nötighet och sälta är så god. Myntasåsen ger rätten en fräschör och smörkokt blomkål tillför sötma. Urgod vardagsmat som både är enkel och snabb att tillaga.

Panerad torskfilé med kall mynta och kesosås

Ca 600g torskfilé
1 ägg
3-4 dl ströbröd
1/2 dl vetemjöl
1 tsk nymald peppar
1 tsk salt

2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
2+1 msk färsk mynta
1 dl keso
1 tsk torkad dragon

1 blomkålshuvud
2 msk smör
1 tsk salt

1/2 citron

Lägg hela blad mynta, majonnäs och crème fraiche i matberedare, eller använd handmixer. Mixa samman till en slät sås och smaka av med salt och peppar. Vänd ner keson tillsammans med 1 msk hackad färsk mynta.
Dela blomkålshuvudet på mitten och skär bort roten. Dela i jämnstora buketter. Koka i lätt saltat vatten med smör till dess att den mjuknat, ca 3-5min. Var noga med att inte överkoka blomkålen!
Dela fisken i portionsbitar. Vispa upp ägget med salt och peppar. Vänd sedan bitarna i tur och ordning i vetemjöl, uppvispat ägg och slutligen i ströbröd.
Stek fisken i lika delar smör och raps- eller matolja. Ca 2-3 minuter per sida och ös den med stek spadet under tiden. Låt pannan vara varm, men inte allt för het. Lägg upp på fisken på ett serveringsfat, pressa ur saften från en halv citron och servera den tillsammans med såsen, kokt potatis och den lätt smörkokta blomkålen.
Vintips: Vitt vin, 50° Parallel Riesling Trocken (nr 5824)
Alkoholfritt: Kallt isvatten med gurka och mynta.


1 kommentar:

Fia Fluff sa...

Fisk är ju bara så gott! Det här kommer jag att göra :-) Så kul att du kommit igång med bloggandet igen. Älskar dina recept och foton! Stor kram från Norr, Sofia S

Related Posts with Thumbnails