fredag 6 september 2013

Fredagsmys med kycklingwrap...




Jag älskar kryddig mat.  Mat där hetta och sötma blandas och både mildrar och höjer varandra. Idag står en wrap fylld med läcker ugnstekt kyckling, en dressig med härlig syra, salt feta ost krispig fräsch sallad och söta majskorn på bordet. Är vädret fint? Tråkigt att stå inomhus? Då kan du enkelt  välja att istället grilla kycklingfiléerna. Och varför inte ställa stekpanna  gjord i gjutjärn direkt i glöden och steka bröden i den heta pannan?  Matlagning när den är som bäst. Och du… Receptet på tortillas som ni ser nedan är väldigt enkelt och dessutom glutenfritt.

Kall limesås
2 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
½ dl färsk koriander
Saften från 1 lime
1 nypa socker
Salt & nymald peppar

Hacka koriandern fint. Rör ihop alla ingredienserna och smaka av såsen med salt och peppar. Ställt kallt till servering.

Marinad/Glace
½ dl farinsocker
1 färsk röd chili (här kan du själv välja hetta)
3 vitlöksklyftor
20 g fint strimlad ingefära
1 tsk kummin
½ dl vitvinsvinäger
Saften från en halv citron
2 dl vatten
1-2msk maizenamjöl
Salt

4 medelstora kycklingfileér

Bryn sockret så att det blir till ljus karamell i en rostfri kastrull. Strimla chili, vitlök och ingefära fint och lägg det sedan i kastrullen med socker. Låt fräsa någon minut och slå sedan på vinäger och vatten och låt koka upp. Låt koka i ett par minuter och red av med maizenamjöl och smaka av med salt. Låt svalna.

Lägg kycklingfiléer i en smord form. Pensla dem med glacen och ställ sedan in dem i ugnen på 200C. Pensla kycklingen med jämna mellanrum. Detta gör att smaken tränger in i köttet och ger det en väldigt god knaprig skorpa. Kycklingen skall genomstekas. Skär med kniv i köttet om du är osäker. Ca tid 30-40 min, beroende på storlek och tjocklek på fileérna du använder. När köttet är klar tar du upp det och skär det i fina strimmor.

Ca 8 tortillas
ca 5-6 dl majsmjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 msk majsolja
2 dl vatten

Blanda majsmjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt olja och vatten och arbeta till en smidig deg. Låt degen vila i 30 minuter. Om du gör degen i en bakmaskin/assistent tänk på attvara försiktig med mjölet så att inte degen blir för torr. Dela degen jämnstora bitar och rulla till bollar. Kavla ut varje boll på mjölat (vete eller majsmjöl) bakbord till 1 mm tjocklek.
Grädda i het och torr stekpanna på medelhög värme i 1–2 minuter på varje sida. Det är viktigt att inte grädda för länge, då blir de hårda. Lägg plastfolie eller handdukar mellan dina färdiga tortillas så att de inte fastnar i varandra. Täck över med handduk så att de håller sig varma och mjuka. Servera så snart som möjligt, de är allra godast när de är nygräddade.


Wrap it up!
Kyckling
Kall limesås
Fräscha salladsblad
Majs (korn)
Fint skuren rödlök
Feta ost

Lägg en ljummen tortilla på en tallrik. Lägg på ett stort salladsblad och toppa sedan med kyckling, majs, lök och feta ost. Avsluta med att ringla över ordentligt med limesås. Vik in nederkanten på tortillan över den nedersta delen av maten och vik sedan över först ena sidan och sedan den andra så att du får ett paket. 


Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails