måndag 2 september 2013

Smaksatt olja....
Smaksatt olja är en smakhöjare och ett gott komplement till såväl lagade rätter som till sallader och smörgåsar. Jag tycker det är både roligt och gott att göra mina egna oljor. En perfekt liten ”gå bort”-present! Idag bjuder jag er på lite tips om olika smaksättningar och hur du går tillväga för att göra en spännande smakrik olja. Alla olja går att använda direkt, men med tiden kommer smaksättningen och karaktären på din olja att tränga fram och djupna. Förvara oljan mörk för längre hållbarhet och smak. Oljan bör förbrukas inom 4-6 månader. Anpassa mängden/volymen smaksättning efter mängden olivolja du skall använda. Recepten nedan är anpassade efter ca 4-6 dl olja.

Olivolja – bäst att använda kall eller ljummen. Tål inte för hög värme och kan då bli fadd och skarp i smaken. Används med fördel i sallader eller häll på varm mat. Smakerna kommer fram väldigt fint då den värms av het nylagad mat.

Majsolja – Bra att använda till ugnsrostade grönsaker och rotfrukter. Blir lite söt och ger en god krispighet. Även bra till fritering.

Rapsolja - Utmärkt att steka i. Kan med fördel användas tillsammans med smör vid stekning. Den hjälper då smöret att behålla sin smak och ger en fin yta.


Olivolja med färsk tryffel
En lyxig olja som är underbart god att ringla över nykokt pasta med parmesanost eller som topping på en salamipizza.

Skär 2-3 tunna skivor av färsk tryffel och peta ner dem i en noga rengjord och torr flaska. Fyll ¾ av flaskan med olja. Sätt igen med kork och ställ svalt och mörkt för att mogna.


Medelhavsolja
Med smak av örter och vitlök passar den här oljan perfekt till grillat och utgör en fin bas om du göra en pesto på ruccola och mandel.

Färska örter – Rosmarin och dragon.
2 vitlöksklyftor

Tryck ner en kvist från varje ört i en ren och torr flaska eller burk. Skär vitlöken i skivor och tryck ner även dessa. Fyll med en god kallpressad oliv eller rapsolja och förslut. Låt dra i 2 veckor på en mörk och sval plats. Sila oljan och häll upp på en fin flaska.

Majsolja med smak av timjan och grönpeppar
En god olja att använda när du skall ugnsteka potatis och rotfrukter. Fungerar även utmärkt att använda till den ugnsstekta laxen eller blandat med smör vid stekning av kött.

3-4 Kvistar av färsk timjan
ca 10 hela grönpepparkorn

Lägg ner kvistar av timjan i en flaska eller burk. Lägg i grönpepparkorn. Fyll med olja och förslut. Ställ mörk.

Het olja med rostad chili och cayennepeppar
En smakrik olja att använda till kött eller som bas i när du skall marinera räkor. Jätte god att ringla över en rosagrillad entrecote! Du kan själv välja hur star du vill ha din olja genom valet av chilifrukter.

1 Färsk röd chili, Habanero eller Piri Piri
1 Hel cayennepeppar
1 Vitlök
2-3 Soltorkade tomater

Rosta chilifrukterna i ugnen på hög värme så att skallet bränns. Lägg direkt i kallt vatten så att skallet lossnar. Skär därefter dem och resten av ingredienserna i smala strimlor. Var varsam och tänk på att inte komma i kontakt med ögonen när du hanterar chilifrukter! Lägg alltsammans i en flaska eller burk. Fyll på med olivolja och förslut. Sila oljan efter 2 veckor och häll upp i fin flaska. Förvara mörkt och smalt.


Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails