torsdag 5 december 2013

Julgodis...







En godare jul

Snart stundar julen. Julpyntet hänger på plats, glöggen har smakats av och pepparkakorna är bakade. Jag älskar jul, ja verkligen älskar. All härlig mat, all värme, allt ljus i mörkret.  Jag lever upp av (den enligt mig härliga)stressen, kvällar med glöggmingel och den sprudlande spänning som ligger i luften. Nu är det jul igen och äntligen dags för lite mysigt, gott pyssel. Idag bjuder jag er på tre väldigt läckra men samtidigt enkla sorters julgodis. Det behöver inte vara allt för krångligt eller tidsödande för att bli riktigt gott. God jul på er allihopa!


Knäckbräck med cashewnötter, lime och ingefära
1.5dl vispgrädde
2dl socker
1.5dl ljus sirap
1dl salta rostade cashewnötter
1dl naturella cashewnötter
1msk smör

Fint rivet skal från 1 lime
1 msk fint riven färsk ingefära

Hacka nötterna grovt. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp, sänk värmen och låt puttra i 10–15 minuter. Testa med att hälla en droppe i kallt vatten, det ska gå att rulla den till en hård kula när det är färdigt. Häll i nötter och smör och blanda ordentligt. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper. Riv över limeskal och ingefära. Låt stelna. Bryt i bitar och förvara i kylen.


Choklad- och nougatrutor
250g nougat
200g mörk choklad
1 dl mandel

Smällt samman nougat och choklad över vattenbad. Häll i en bakplåtsklädd form, ca20x30cm. Strö över grovt hackad mandel. Tryck lite med handen över ytan så att mandel fastnar. Låt stelna i kylskåp och dela sedan i jämnstora bitar. Förvara i kylen.


Ristoppar med vit choklad och torkad frukt
200g vit choklad
10-15 torkade aprikoser
1 dl torkade mullbär
2,5dl puffat ris
Fint rivet skal från ½ citron

Smällt chokladen över vattenbad. Hacka aprikoser och mullbär i grova bitar. Lägg lite åt sidan för att garnera med. Blanda ner frukten och det puffade riset i chokladen. Klicka ut på bakplåtspapper, garnera, riv över citron skal och låt sedan stelna i kylen. Förvara i kylen.

God jul på er!


1 kommentar:

Anneli - A'la Foto sa...

Grattis i efterskott på födelsedagen! :)

Related Posts with Thumbnails