torsdag 21 november 2013

Danska klassiker....

Lyxiga små smörgåsar



Danska klassiker
Smörrebröd, bröd med pålägg, smörgås. Kärt barn har många namn. Danskarnas lite lyxigare variant av vår smörgås är allt från den perfekta kvällsmaten på fredagen, en välkommen gäst på en brunch och perfekt i matlådan på måndagen om det blir några över. Man kan variera sina smörrebröd i det oändliga. Fisk, fågel, kött, vegetariskt. Salt, sött, kryddigt. Fantasin sätter gränserna. Det är lite pyssel, men så värt besväret! Jag använder mig av ett riktigt saftig gott danskt grovt rågbröd till alla mina smörrebröd. Men viktiga är faktiskt att tänka på att det inte är brödet som är huvudpersonen utan det som man toppar det med. Jag har idag valt att servera er tre ganska klassiska varianter på denna älskade lilla smörgås. Jag gör mina smörrebröd ganska små. Bättre kunna smaka alla än bara ett, och man kan ju alltid ta två av samma sort. Smaklig spis!

Alla recept avseer 8 smörrebröd

Rostbiff med potatissallad och rostade pumpakärnor
4 skivor rågbröd

8 skivor rosastekt naturell rostbiff
Färsk pepparrot

Rostade pumpakärnor eller solrosfrön

Potatissallad:
4 msk kapris (2 msk till salladen, 2 msk till garnering)
2 späda tunt skurna salladslökar med blast
3 medelstora potatisar
1 dl crème fraiche
½ dl gräddfil
2 msk majonnäs
½ msk dijonsenap
Salt och peppar

Skala potatisen och skär den i jämn stora små kuber. Koka i lätt saltat vatten. Låt potatisen svalna och rör sedan ned i en blandning av de övriga ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.

Pepparstekt kycklingfilé med äggröra och bacon
4 skivor rågbröd

1 färsk kycklingfilé
Grovmalen svartpeppar
Salt

4 skivor bacon

Äggröra:
3 ägg
1/2dl riven parmesanost
1dl grädde
Salt och peppar

Sätt stekpannan på medel/medelhög värme och smällt en ordentlig matsked med smör. Slå i äggen. Rör så att de bladas. Slå på grädden. Sänk värmen. Rör hela tiden. Häll i osten och rör ihop. Blir röran för torr tillsätter du mer grädde. Smaka av med salt och peppar.

Kycklingfilé:
Stek kycklingen varsamt i stekpanna eller i ugn och krydda den med grovmalen svartpeppar och salt.

Bacon:
Dela varje baconskiva på mitten och knaperstek i torr stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper

Låt äggröra och kyckling svalna helt innan montering.

Anjovis med curryremoulade och liten omelett
4 skivor rågbröd

8 anjovisfiléer

2 ägg

Remoulade:
(Obs! receptet blir en större sats än vad som krävs, men blir bäst såhär)
3 msk majonnäs
1 msk grekisk yoghurt
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
½ tsk curry
2 msk morot
4 msk cornichons,
3 msk rödlök
2 msk kapris
2 msk persilja

Morötter, cornichons, rödlök, kapris och persilja hackas fint och blandas med övriga ingredienser.

Omelett:
Värm upp stekpannan med smör i. Kläck äggen och låt dem flyta ihop. ”Bred ut” gulan över vitan. Låt den inte stelna helt utan vik ihop ägget och dra stekpannan från värmen. Låt äggen svalna och skär sedan i jämnstora skivor.  Salta varsamt.

Montering av smörrebröd
Dela brödskivorna i två delar. Lägg ett salladsblad i botten, toppa med de ingredienser du valt. Var noga med att inte snåla. Brödet skall inte synas om man tittar på dem ovanifrån!

Dryck: Mikkeller K:rlek Höst/Vinter (nr 11736)
Alkoholfritt: Mikkeller Drink'in The Snow (nr 1958)

Kram//


Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails