torsdag 16 februari 2012

Mat för små magar...


 Skillnaden på palsternacka och morot?
Mat är livsviktigt. Ja för utan matöverlever vi inte. När nyfikenheten för mat och för vad du stoppar i munnen kommer hos de små öppnar sig en helt ny värld av utmaningar och funderingar.  En chans till nya upplevelser, smaker, konsistenser och njutning .  Varje måltid är ett äventyr. Från de små, små introduktionsskedarna till att dela familjens måltider. En kanske utmanande men väldigt spännande tid för både dig och ditt barn.

Mat skall vara spännande, lockande och härlig.

Svårt att hitta inspiration till nya rätter? Sugen på att laga egen mat, men rådvill när det kommer till att variera och förnya? Det är otroligt roligt att se sitt barn med glädje äta det man lagat. Jag älskar att laga mat till min lille son. Det är en ny värld. Vad kan vi hitta på nu? Hur skall jag utmana hans smaklökar? Vidga hans vyer, ge honom matglädje, göra mat till något roligt och härligt. Och nej det är inte alls svårt eller krångligt att laga sin egen barnmat. Det gäller bara att vara öppen för nya tankar, att läsa av sitt barn och att våga! Äter inte barnet maten? Ge inte upp efter första gången. Försök igen.
Jag försöker att inte tänka för mycket på vad jag själv tycker är gott eller inte. Valentin är ju nollställd. Han vet inte om det är meningen att kombinationen banan och morot skall anses smaka gott eller illa. Han smakar och avgör. Något jag skulle tycka var underbart gott kanske han ratar totalt. Låt ditt barn avgöra vad som är gott eller inte. Våga utmana med kryddor och spännande smaker. Paprika, curry, basilika, mynta.  Just mynta är otroligt populär här hemma.

Noas kryddiga birdi-nam-nam

Den första introduktionen skall hållas enkel. Tidigast vid 4 månaders ålder kan du låta ditt barn smaka på vanlig mat. Det räcker då med bara ett litet kryddmått åt gången. Maten skall bara locka och introduceras, det är viktigt att du fortsätter amma eller ge full ersättning fram till dess att barnet är runt 6 månader gammalt. Börja smått och låt nyfikenheten väx fram. När barnet sen är äldre kan du öka mängden och låta dem smaka samma sorts råvara under några dagar. Koka råvaran riktigt mjuk och passera den sedan noga till en helt slät pure. Ett tips är att använda en vitlökspress och sedan lite av kokvattnet för att göra purén. Förslag på första smakupplevelsen; potatis, palsternacka, morot. Banan, mjukkokt päron eller äpple kan också varas gott. Börja med en ingrediens för att sedan utöka i takt med att intresset för mat ökar.
När ditt barn några månader senare skall få äta lite större portioner kan du med fördel göra lite mer mat och frysa in i iskubsfack. Recepten på mat som jag och Valentin bjuder er på idag kan du börja ge ditt barn från 6-7 månader ålder. Inte börjat med kött, fisk och fågel? Tag lite mindre i början och utöka istället med mer av de andra ingredienserna.  De första månaderna mixar du maten till en slät puré, men ju äldre barnet blir låter du den bli mer och mer grovmixad för att ge barnet mer att tugga på. Att få tugga är viktigt, inte minst då detta hjälper till att utveckla ditt barns motorik.
Var som sagt inte rädd för att ge ditt barn en vid smakvärld. Även om du själv inte äter fisk är det viktigt att erbjuda ditt barn detta. Sätt inte gränser i ditt barns nyfikenhet och mattycke.   
Försök att emellanåt erbjuda olika typer av mat separat, inte alltid hopblandade. Gröna ärtor, bitar av kokt ägg, strimlor av kokt kött eller kyckling, mjuka potatiskuber. Detta ger barnet en chans till utveckla mat preferenser för olika smaker och att få äta själv är en av de roligaste sakerna man kan tänka sig som bebis.

En stund för umgänge

En annan viktig, och för mig avgörande, sak när man kokar sin egen mat är att man får kontroll och val att göra den på råvaror man själv väljer. Välj närproducerat. Tag med dina barn till de olika gårdsbutikerna. Lär dem skillnaden på en majrova och en kålrabbi. Visa var köttet kommer ifrån. Vem värpte äggen vi äter till frukost. Tag chansen till att göra mat till något mer än bara något som mättar, gör det till en upplevelse och ett äventyr.
Alla recepten är storkok och ger mellan 10- 15 portioner mat beroende på storlek. Koka gärna din mat i gjutjärnsgryta då detta naturlig tillsätter järn till maten.

Valentins mustiga mumsgryta – högrev, sötpotatis, potatis, tomat

½ kg högrev
2 mellanstora potatisar
2 morötter
1 mellanstor sötpotatis
1 rött äpple
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
½ burk krossade tomater
1 tsk milt paprikapulver
4 pepparkorn
 ½ dl fint hackad färsk persilja och timjan
½ dl majs- eller rapsolja

Skala potatisar, sötpotatis, äpple och morötter och skär dem i jämnstora bitar. Skölj och kärna ur paprikan och dela även den. Lägg köttet i en gryta och täck med vatten och tillsätt tomatkross, vitlöksklyfta och kryddorn. Låt koka upp, sänk värmen och koka sakta i ca 30 min under lock. Lägg i alla grönsakerna och koka under lock på låg värme tills allt är mjuk, ca 40min. När det är 10 minuter kvar, tillsätt de färska örterna. Ta upp kött och grönsaker och lägg i en mixer. Häll i oljan och mixa till önskad konsistens. Använd kokvatten för att göra grytan mer lös om det behövs.

Melinas läckra fiskguff – torsk, broccoli, blomkål, mynta

2 färska torskfiléer alt. 1 pkt fryst torskfilé
1 broccoli
1 blomkålshuvud
1 dl gröna ärtor
1 päron
1 kokt ägg
½ färsk fint hackad mynta
½ dl majs- eller rapsolja

Koka ägget och låt det svalna. Skölj och dela grönsakerna i jämt stora bitar. Lägg fisken, broccoli, blomkål och päron i en stor gryta. Täck med vatten och koka upp. Använder du fryst filé går det bra att koka den utan att först tina. Låt i så fall fisken koka i ca 30 min på låg värme innan du lägger i de övriga ingredienserna. Koka tills fisken är vit rakt igenom och lätt delar sig. Tillsätt de frysta ärtorna och låt dem dra i det varma vattnet 2-3 minuter innan du lägger alltsammans i en mixer. Tillsätt olja, mynta och kokt ägg. Vill du ha grövre struktur på maten kan du hacka ägget grovt och röra ner det i efterhand.  Späd med kokvatten till önskad fasthet.

Noas kryddiga birdi-nam-nam – kyckling, couscous, curry
1 stor kycklingfilé, fryst eller färsk
1 mellanstor palsternacka
1 morot
½ gul lök
½ dl frysta mangokuber
1 tsk curry
½ dl färsk finthackad timjan
2 dl couscous
½ dl majs- eller rapsolja

Skala palsternacka, morot och lök och skär i jämnstora bitar. Lägg kycklingen i en stor gryta och täck med vatten. Låt koka upp och lägg sedan i curryn, grönsakerna och mangon. Samma gäller här som för fisken ovan. Kan kokas fryst, men tillsätt då de övriga ingredienserna efter 30 min. Koka mjukt på låg värme under lock. Koka couscous enligt förpackningens angivelser, men uteslut saltet. Mixa grytans ingredienser i en mixer tillsammans med olja, timjan och den tillagade couscousen. Späd med kokvatten till önskad fasthet.

Variera recepten genom att exempelvis byta potatis mot pasta i Valentins mumsiga gryta, broccolin mot brysselkål i Melinas fiskrätt och couscousen till ris i Noas kycklinggryta.

Lycka till!

+





CooValentins


1 kommentar:

Anonym sa...

Lilla V Du har tur som har en sådan duktig mamma som lagar så god mat till dig.

Related Posts with Thumbnails