torsdag 2 februari 2012

Semlor med lemoncurd och limoncellogrädde....

Både innan och efter fasta kommer belöning.
Semla, fastlagsbulle, hetvägg, fastlagsbröd och fettisdagbulle - kärt barn har många namn.  Vi svenskar älskar semlor. Närmare 40 miljoner bullar med mandelmassa och grädde sälj  mellan jul och påsk av landets bagerier, det vill säga i genomsnitt fem semlor per person. Semlan sägs härstamma från den tid då vi fortfarande firade fastetiden - de fyrtio dagar  som föregick påsken och då en god kristen i likhet med Jesus i öknen skulle fasta. 
Fastan innebar att man skulle motstå livets goda, äta mat utan liv, dvs mat tillagad enbart av mjölk eller vetemjöl. Det vi idag kallar fettisdagen var dagen före askonsdagen, vilket  var dagen innan fastan inleddes. Denna dag festade man ordentligt. Man njöt och åt för att sedan lägga band på sig och uthärda den stramt hållna dieten som fastan innebar. När fastan sedan var över belönade man sig på nytt med godsaker och åter igen stod semlor på  menyn.
En klassisk semla är en slät vetebulle smaksatt med kardemumma, den gröps ur och  innanskrået blandas med mandelmassa. Den toppas med osötad grädde och pryds med ett  lock pudrat med florsocker. Den kan ätas som den är eller serveras i en tallrik med varm mjölk, då kallad hetvägg. Idag bjuder jag er på ett alternativ till denna klassiker. Min semla fyller jag med en len citronkräm och toppar med en grädde smaksatt av italiensk 
citronlikör.
God fettisdag den 21 februari!
Semlor med lemoncurd och limoncello
Ca 20 stora eller 40 små semlor
50 gram jäst
200 gram smör
5 dl mjölk
2 dl socker
Skalet från 1 citron
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl
2 citroner (skalet från 1 och saften från båda)
2 ägg
2 dl florsocker
75 g smör
3-4 dl grädde
6 dl grädde
1 msk Limoncello
1tsk äkta vaniljsocker
Bullar:
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 hrader. Om du väljer att använda 
torrjäst så blandar du i den i mjölet och värmer mjölken något mer. Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Blanda i citronskal. Tillsätt mjölet, se upp så du  inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från bunkens . Strö  över lite mjöl och täck degen med en handduk. Ställ dragfritt och låt den jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i 40 bitar. Rulla till släta bullar och lägg på 
plåt med bakplåtspapper.
Täck över plåtarna med handduk och låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60  minuter. Osäker på om bullarna jäser rätt? Tryck med fingret. Degens skall 
vara elastisk och snabbt stiga upp igen.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda sedan bullarna i nedre delen av ugnen på  225 grader i cirka 8 minuter. Tänk på att sänka värmen till 200 grader om du 
använder varmluftsugnen. Låt bullarna svalna på galler.
Lemoncurd:
Rör ihop ägg och florsocker i en kastrull och låt sjuda sakta tills krämen tjocknat.   Tillsätt citronsaft. Klicka därefter i smöret, ta kastrullen från värmen och låt smöret  smälta och låt sedan lemoncurden svalna i vattenbad.
Gör semlorna såhär:
Skär av locket på bullarna och gröp ur inkråmet. Lämna cirka en centimeters kant. Hacka inkråmet fint och blanda med lemoncurd. Vispa grädden och blanda i vaniljsocker och  Limoncello. Fyll semlorna med blandningen, spritsa eller bred ut grädden ovanpå och lägg på locken. Pudra med florsocker.
Kram på er och lycka till med baket!
Se även receptet på www.falkenbergsposten.se

3 kommentarer:

Anonym sa...

Önskar att jag fick smaka.
Låter mycket gott.

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Vilken spännande smakkombination:) Det låter jättegott!

Jill Wegerup sa...

Dem blev kanon! :) så tack!

Related Posts with Thumbnails