torsdag 18 augusti 2011

Kräftfest!...



Havskräftor.

...Kvällarna blir mörkare, sommaren börjar lida mot sitt slut. Det är med både sorg och glädje man välkomnar sensommaren. Tillbaka till jobbet. Drömmer sig tillbaka till semesterns lata, glada dagar. Längtar kanske redan till nästa sommar? Men vänta! Vi har en riktig höjdpunkt kvar att fira innan vi bjuder in hösten, kräftskivan!

Det är inte mycket som slår nykokta, salta kräftor. Signalkräftor i all ära, men enligt mig skall det vara havskräftor.  Underbara, mjälla havskräftor. Det vattnas i munnen vid bara tanken av dem.  Att bjuda in sina vänner på en  härlig kräftfest och tillsammans få frossa i dessa delikatesser från havet är en av sensommarens höjdpunkter. På en kräftskiva tycker jag man skall äta kräftorna naturella men med massor av goda tillbehör. Idag bjuder jag er på goda ting som höjer både humör och smaklökars njutning . Njut av härligt krispiga tunnbrödssticks, mjuk behaglig snaps med smak av dragon, en krämig syrlig aioli och som avslutning på den salta middagen serveras 3 x ljuvlig pannacotta med spännande smaker. Hoppas att ni får en riktigt trevlig kräftfest och att maten smakar!  



Små västerbottenostpajer med smak av paprika 
Ugn 200C
Ca 20 st.
1 paket filodeg
2 dl grädde 
2 dl mjölk
2 ägg
200 g riven västerbottenost
2 tsk milt paprikapulver
Salt och peppar

Skär filodegen i fyrkanter, lagom stora att gott och väl täcka aluminiumformarna. Lägg tre lager av filodegen i varje form. Pensla med olivolja. Blanda samman ägg, mjölk och grädde. Tillsatt de övriga ingredienserna och fördela smeten jämt i formarna.  Grädda i ugn på 200C i ca 20 min.

Limeaioli
2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
1 msk fransk senap
2 dl raps eller olivolja
2 vitlöksklyftor
skal av en lime

salt

Blanda äggulor, vinäger, salt limeskal och senap i en matberedare. Tillsätt oljan genom att försiktigt droppa i den medan du kör maskinen på hög fart. Pressa i vitlöksklyftorna och smaka av med salt.


Kall sås med chili och rostad paprika

1dl creme fraiche
1 dl grädde
2 msk majonnäs
1 färsk medelstark chilifrukt
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
½ schalottenlök
2 msk ketchup
1 nypa socker
salt
Rosta paprikan i ugnen på hög värme tills dessa att skalet svartnat.  Tag ut den och lägg den i iskallt vatten.  Skala den och hacka den sedan i fina små bitar. Hacka chili, vitlök och schalottenlök. Vispa grädden och rör ner crème fraiche, ketchup och majonnäs. Blanda ner de övriga ingredienserna och smaka av med salt.



Tunnbrödssticks med dill och flingsalt.
Ugn  175C
1 paket mjukt tunnbröd
olivolja
dill
flingsalt

Lägg tunnbrödet på skärbrädan. Pensla med olivolja, strö över hackad till och strö över flingsalt. Skärbrödet på bredden i ca 2 centimeter  tjocka stavar, placera dem på bakpappersklädd plåt och grädda dem i ugnen tills de fått en fin, mörkt gyllene färg.




Snaps med smak av dragon
En väldigt enkel men god snaps som du kan göra på morgonen och servera på kvällen. Häll 75 cl  vodka i en ren glasflaska med kork. Lägg i en stor kvist färsk dragon. Förslut och låt stå och dra tills gästerna anländer. 

3 x pannacotta
Först görs en naturell pannacotta som sedan delas upp i tre och separat smaksätts. Grundsatsen räcker till 4x3 små snappsglas a´ 6 cl

Grund:
50 g socker
55 dl grädde
0.5vaniljstång
22 gelatinblad


1: Saft och skal från ½ lime

2: 25 g 80% mörk choklad
    26 gram grovt hackade, torrostade cashewnötter

3: ½ dl fint hackad basilika

Lägg gelatinbladen i blöt. Hacka cashewnötterna och lägg dem i botten på 4 små snapsglas. Blanda socker och grädde i en kastrull. Dels vaniljstången, skrapa ur kärnorna och lägg dem och vaniljskalet i kastrullen. Koka upp under omrörning. Lyft ur vaniljstången ur blandningen. Krama ur gelatinbladen och tillsätt i blandningen, som du sedan delar upp i tre lika delar.  Låt en del  vara kvar i den varma kastrullen.  Rör ner den hackade chokladen så  att den smälter. Häll upp blandningen i glasen med cashewnötterna. Rör ner limesaften och det fint rivna skalet i den andra delen och häll upp.  Lägg de fint hackade basilikabladen i den tredje delen, rör om och häll upp.  Sätt in i kylen för att stelna i minst 3 timmar. 

Dryckestips:
Château Bonnet (nr 4151) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt
S:t Eriks Pilsner (nr 1453) Öl, Ljus lager
Alkoholfritt:  
Äppelmust Gravensteiner (nr 99993) Cider, Halvtorr, Fruktig

Hoppas allt smakar! 

Kramar //


070- 667 53 53


Recepten publiceras idag i Falkenbergs Posten. För webbupplaga klicka här.




1 kommentar:

Jeanette sa...

Oj vad gott! Ska testa några av dina recept nästa vecka när jag ska bjuda på en minikräftskiva. :) Kramar

Related Posts with Thumbnails