tisdag 4 september 2012

Nyttigare snacks....


Ät nyttig, skär ner på kolhydraterna, mer fibrer, mindre kött, mer grönt. Råden är många, metoderna än fler. Vad är egentligen rätt och vad är fel? Hur skall man äta? Skall man bara äta nyttigt och hälsosamt i samband med viktnedgång? Visst man kör en race, blir av med de extra kilona och sen kan man släppa på igen. Jag kan lova att det inte håller i längden. För mig handlar det mest om att genom vällagad mat må bra och att göra det till en naturlig del av vardagen. Att sätta gott och nyttig i samma mening är för mig inget svårt eller konstigt. Mitt bästa tips är helt enkelt att njuta med gränser och minska portionerna istället för att helt välja bort saker i det långa loppet. Tillåt dig själv att äta gott men inte utan begränsning.
I Sverige har vi under de senaste åren sett hur storleken på portioner ökat lavinartat. Vi kan knappt komma ihåg när en småkaka var just en småkaka och inte en handflatsstor sockerchock. Faran ligger inte enligt mig i riktigt grädde, smör och socker. Faran ligger i mängderna mat vi konsumerar. Transfetter och kombinationen kolhydrater, fett och socker gör oss inte bara tjocka, trötta utan i många fall även sjuka. Många är både socker- och saltberoende. Ett beroende som ibland liknas vid ett drogberoende. Vad skall vi göra för att må bättre? Sluta med allt som vi lärt oss älska. Sluta med chips, feta såser och godis över en natt?
Nej det tror jag faktiskt inte är lösningen. Jag tycker man skall unna sig sådan som man tycker är extra gott. Man skall bara inte unna sig allt och inte alltid. Någon gång ibland och i små mängder. Ta inte sju av samma godisbit, ta två. Köp inte chips, gör dem själv. Mörk choklad med hög kakaohalt är bättre en en mjölkchoklad full av socker. De tar tid att bli fri från sitt sockerberoende, men gör ett försök. Gör det inte bara för att gå ner i vikt, gör det för att vinna tillbaka kontrollen och gör det för att kunna njuta än mer de få gånger du sedan unnar dig något sött. Idag bjuder jag er på hemmagjorda snacks. Fulla av smak och otroligt enkla att göra, goda att njuta och lätta att variera. Dessutom behöver inte slänga i sig en stor skål om man får snacks som är så fulla av smak som dessa. Låt hela familjen vara med och göra fredagsmyset än mysigare och mycket nyttigare! Var försiktig eller uteslut saltet helt så kan även de minsta i familjen få smaka! Här hemma får vi knapps smaka på äppelchipsen om lillkillen ser dem.
Ungstorkade rotfruktssnacks och krispig salami.
Du kan själv välja om du vill ringa olja över, förslagsvis en pumpaolja som ger en fantastisk nötigsmak. Snacksen bli goda även utan, och du sparar kalorier utan.
Detta gäller för samtliga chips. Tänk på att skära, riva, så tunna skivor som möjligt av rotfrukterna. Det gör dem extra spröda och krispiga. Skölj och skrubba rotfrukterna noga, skal ej. Skär dem i tunna skivor. Jag använde en vass osthyvel. Torka  skivorna torra med hushållspapper eller ren kökshandduk. Lägg dem i rader, en och en, på plåt täckt med bakplåtspapper. Rosta i varmluftsugn, 100 grader, i ca 30 min. Använd varmluft så att du kan sätta in många plåtar med olika chips samtidigt. Längden på tillagningen kan variera något pga tjockleken på chipsen. Chipsen skall vara torra och spröda, men inte brända när de är klara. Sänk heller värmen. Låt svalna utspridda på sval bricka. Förvara chipsen i papperspåse, fuktfritt,  mörk och rumstempererat.
Sötpotatis
1 stor söt potatis
2 tsk paprikapulver, milt eller stark efter egen smak.
Salt efter smak

Palsternacka
1 stor palsernacka
1 msk rinnande honung

Det är här extra viktigt att få tunna skivor då chipsen annars blir väldigt hårda. Ringla över honung. Sätt in i ugn. Salta efter smak.

Mandelpotatis
Dessa chips blir godast med en knutta olja. Förslagsvis pumpa, majs eller solrosolja. Torka potatisskivorna nog. Lägg dem i en bunke, slå över oljan och en nypa salt och vänd runt så skivorna täcks. Placera på plåt och baka som ovan. Dra några varv med pepparkvarnen över cipsen när de kommer ut ur ugnen. Låt torka på hushållspapper.

4 mandelpoatisar
2 msk olja
1 nypa salt
Nymald peppar

Krispig salami
Salamin blir smältande krispig och fettet reduceras då det först smällter i ugnen och sen sugs upp av hushållspappret när de svalnar.

10 skivor av en god italiensk salami, exempelvis Magnifiko.
Finns även som chilli om man önskar mer hetta.

Lägg skivorna en och en i rader på plåt klädd med bakplåtspapper. Torka i varmluftsugn som de övriga chipsen. Låt torka på hushållspapper.

Äppel
3 söta svenska äpplen
1 nypa kanel
1 nypa kardemumma

Blir klara något snabbare än övriga chips så håll ett litet öga på ugnen. Ca 20 min. 

Kram

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails