fredag 9 september 2011

Mitt i naturen...


Guld.

Det luktar barr, fuktig mossa och varm kåda. Solen silas ner till marken genom de höga tallarna. Rofullt, ensamt. Tid att andas. Tid att reflektera. Sommaren dröjer sig ännu kvar. Håller taget, vill inte riktigt släppa. Man har nästan börjat längta efter hösten, rusket, myset framför brasan. Nu är det tid att skörda skogens guld, kantarellerna. En Karl Johan slinker ner i korgen, ett gäng trattkantareller på lika så, och på vägen hem hittar jag några vackra soppar. Det luktar svamp. Det luktar höst. Jag njuter. Ikväll blir det varma smörgåsar med svampstuvning. Välkommen vackra höst.

Varma smörgåsar med svampstuvning
Ca 10 st
Ugn 200 C

1 liter blandad svamp
½ gul lök
1 kvist timjan
1 kvist rosmarin
½ dl mörk öl
1 dl matlagningsgrädde
1 oxbuljongtärning 

Riven vällagrad hårdost

Hacka löken fint och stek den mjuk i stekpannan. Vänd ner en ny stor klick smör och vänd ner svampen. Riv timjan och rosmarin och låt det fräsa med. Stek tills svampen har fått lite färg och är varm rakt igenom. Slå över ölen och låt koka upp, tillsätt buljong och grädde. Låt koka ihop. Red av stuvningen. Lägg upp brödskivorna på bakpappersklädd  plåt och fördela svampstuvningen jämt. Lägg rikligt med ost på varje smörgås. Grädda i ugn ca 15 min eller till smörgåsarna fått en fin gyllene färg.
Dryckestips: Staropramen Dark (nr 1632) Öl, Mörk lager
Alkoholfritt: Nanny State (nr 1947) Öl


Kram på er!2 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter som ett bra tips med varma smörgåsar även om jag plockar mina svampar på ICA.Vi kanske skall hälsa hösten välkommen då.

Stina sa...

Alltså du har en helt fantastisk blogg! Otroligt vackra bilder och texter! Bokmärke? Absolut!! :)

Related Posts with Thumbnails