Smaksatt olja är en smakhöjare och ett gott komplement till
såväl lagade rätter som till sallader och smörgåsar. Jag tycker det är både
roligt och gott att göra mina egna oljor. En perfekt liten ”gå bort”-present!
Idag bjuder jag er på lite tips om olika smaksättningar och hur du går tillväga
för att göra en spännande smakrik olja. Alla olja går att använda direkt, men
med tiden kommer smaksättningen och karaktären på din olja att tränga fram och
djupna. Förvara oljan mörk för längre hållbarhet och smak. Oljan bör förbrukas
inom 4-6 månader. Anpassa mängden/volymen smaksättning efter mängden olivolja
du skall använda. Recepten nedan är anpassade efter ca 4-6 dl olja.
Olivolja – bäst
att använda kall eller ljummen. Tål inte för hög värme och kan då bli fadd och skarp
i smaken. Används med fördel i sallader eller häll på varm mat. Smakerna kommer
fram väldigt fint då den värms av het nylagad mat.
Majsolja – Bra
att använda till ugnsrostade grönsaker och rotfrukter. Blir lite söt och ger en
god krispighet. Även bra till fritering.
Rapsolja -
Utmärkt att steka i. Kan med fördel användas tillsammans med smör vid stekning.
Den hjälper då smöret att behålla sin smak och ger en fin yta.
Olivolja med färsk
tryffel
En lyxig olja som är underbart god att ringla över nykokt
pasta med parmesanost eller som topping på en salamipizza.
Skär 2-3 tunna skivor av färsk tryffel och peta ner dem i en
noga rengjord och torr flaska. Fyll ¾ av flaskan med olja. Sätt igen med kork
och ställ svalt och mörkt för att mogna.
Medelhavsolja
Med smak av örter och vitlök passar den här oljan perfekt
till grillat och utgör en fin bas om du göra en pesto på ruccola och mandel.
Färska örter – Rosmarin och dragon.
2 vitlöksklyftor
Tryck ner en kvist från varje ört i en ren och torr flaska
eller burk. Skär vitlöken i skivor och tryck ner även dessa. Fyll med en god
kallpressad oliv eller rapsolja och förslut. Låt dra i 2 veckor på en mörk och
sval plats. Sila oljan och häll upp på en fin flaska.
Majsolja med smak av
timjan och grönpeppar
En god olja att använda när du skall ugnsteka potatis och
rotfrukter. Fungerar även utmärkt att använda till den ugnsstekta laxen eller blandat
med smör vid stekning av kött.
3-4 Kvistar av färsk timjan
ca 10 hela grönpepparkorn
Lägg ner kvistar av timjan i en flaska eller burk. Lägg i
grönpepparkorn. Fyll med olja och förslut. Ställ mörk.
Het olja med rostad chili
och cayennepeppar
En smakrik olja att använda till kött eller som bas i när du
skall marinera räkor. Jätte god att ringla över en rosagrillad entrecote! Du
kan själv välja hur star du vill ha din olja genom valet av chilifrukter.
1 Färsk röd chili, Habanero eller Piri Piri
1 Hel cayennepeppar
1 Vitlök
2-3 Soltorkade tomater
Rosta chilifrukterna i ugnen på hög värme så att skallet
bränns. Lägg direkt i kallt vatten så att skallet lossnar. Skär därefter dem
och resten av ingredienserna i smala strimlor. Var varsam och tänk på att inte
komma i kontakt med ögonen när du hanterar chilifrukter! Lägg alltsammans i en
flaska eller burk. Fyll på med olivolja och förslut. Sila oljan efter 2 veckor
och häll upp i fin flaska. Förvara mörkt och smalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar