onsdag 4 september 2013

Pasta Bolognese...




Det jag skall bjuda er på idag är en rätt som för mig har förvandlats från den något menlösa, ofta kladdiga, sörjan vi serverades som barn i skolans matbespisning till en smakupplevelsen gjord på fina råvaror och med massor av kärlek. Från Spagetti med köttfärssås till Pasta Bolognese. En riktig klassiker, som när den är vällagad, är något jag aldrig kommer tröttna på. Jag älskar den mustiga smaken av tomat och nötkött, örter och rödvin. Mat man kan göra till många och som är lätt att tycka om. Buon appetito!

Pasta Bolognese

200-300g nötfärs
1 gul lök, hackad
1 morot
1 rotselleri 

2 vitlöksklyftor 

2 dl köttbuljong 

1 msk vinäger
1 dl rött vin
1 burk krossade tomater 

2 msk tomatpuré
1 tsk cayennepeppar
1/2 msk timjan 

1/2 msk oregano 

salt och malen vitpeppar 


Ca 400g pasta

100 g riven parmesanost

Skala morot och rotselleri. Tärna moroten fint. Rotsellerin kan tärnas smått, men du kan också välja att riva den grovt. Hacka löken. Krossa vitlöksklyftorna med bredsidan av kniven. Fräs alltsammans mjuka i smör i en djup stekgryta. Lägg i färsen och fräs den gyllenbrun. Slå på vinäger och rödvin och låt koka ned till hälften. Slå på tomatkrosset.  Låt koka upp. Slå i buljongen. Krydda såsen och smaka av med peppar och salt. Sjud på svag värme under lock i minst 20-30 min. Slå på mer vätska om det behövs. Koka under tiden pastan i saltat vatten enligt anvisning på paketet. Servera din Bolognese i djupa tallrikar toppad med färska örter och rikligt med parmesanost.

Vintips: Rött vin, Insoglio del Cinghiale Campo di Sasso (nr 95311)
Alkoholfritt: Vatten smaksatt av blåbär och mynta. 


Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails