lördag 21 september 2013

The Luckiest...







I don't get many things right the first time
In fact, I am told that a lot
Now I know all the wrong turns
The stumbles and falls brought me here

And I know
That I am
I am
The luckiest

// Ben Folds



torsdag 19 september 2013

Panerad torskfilé....







Det är faktiskt först på senare år jag har börjat tycka om och verkligen uppskatta havets läckerheter. Den vita, fasta fisken faller mig verkligen i smaken och den är så rolig att tillaga. En rätt som verkligen går hem hos alla åldrar i hushållet är panerad torsk. Den krispig yta med smak av smörets nötighet och sälta är så god. Myntasåsen ger rätten en fräschör och smörkokt blomkål tillför sötma. Urgod vardagsmat som både är enkel och snabb att tillaga.

Panerad torskfilé med kall mynta och kesosås

Ca 600g torskfilé
1 ägg
3-4 dl ströbröd
1/2 dl vetemjöl
1 tsk nymald peppar
1 tsk salt

2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
2+1 msk färsk mynta
1 dl keso
1 tsk torkad dragon

1 blomkålshuvud
2 msk smör
1 tsk salt

1/2 citron

Lägg hela blad mynta, majonnäs och crème fraiche i matberedare, eller använd handmixer. Mixa samman till en slät sås och smaka av med salt och peppar. Vänd ner keson tillsammans med 1 msk hackad färsk mynta.
Dela blomkålshuvudet på mitten och skär bort roten. Dela i jämnstora buketter. Koka i lätt saltat vatten med smör till dess att den mjuknat, ca 3-5min. Var noga med att inte överkoka blomkålen!
Dela fisken i portionsbitar. Vispa upp ägget med salt och peppar. Vänd sedan bitarna i tur och ordning i vetemjöl, uppvispat ägg och slutligen i ströbröd.
Stek fisken i lika delar smör och raps- eller matolja. Ca 2-3 minuter per sida och ös den med stek spadet under tiden. Låt pannan vara varm, men inte allt för het. Lägg upp på fisken på ett serveringsfat, pressa ur saften från en halv citron och servera den tillsammans med såsen, kokt potatis och den lätt smörkokta blomkålen.
Vintips: Vitt vin, 50° Parallel Riesling Trocken (nr 5824)
Alkoholfritt: Kallt isvatten med gurka och mynta.


lördag 14 september 2013

Ljuv musik...










Tack för en fantastiskt dag på jobbet. 
Ni strålar!

Kram // Mikabella 


fredag 13 september 2013

Gratinerad Camembert...





Glädje i varje tugga. Len ljummen ost, smak av söta jordgubbar och kryddor från örtträdgården, apelsin, vanilj och gnutta syra från vinet. En gratinerad Camembert gör alltid succé på festen. Den är så enkel att göra och blir väldigt lätt en favorit i repris. Bjud in grannar, vänner familj eller (varför inte allesammans) på en härlig mingelkväll, skäm bort dem med en svalkande drink med bas på ett friskt bubblande rosévin, mingla och bjud på en dessert som får mungiporna att höjas. Liten ansträngning, stort nöje. Vi håller kvar sommarkänslan...Bara lite till...

Räcker till ca 6 personer
1 hel Camemberttårta
1 liter färska jordgubbar
3dl vitt vin
½dl socker
Skal och saft från ½ apelsin
1 kvist färsk rosmarin
1 kvist färsk timjan
1 dl valnötter
Ca 30 g vit choklad

Koka upp vinet tillsammans med de färska örterna och låt alkoholen koka bort. Häll i sockret och låt det smälta. Rör ner saft och skal från apelsin. Ta upp örterna. Skiva jordgubbarna tunt och lägg i en stor skål. Slå över vinblandningen och låt jordgubbarna marineras i minst 2 timmar.
Lägg osten på ett bakplåtspapper på en plåt. Strö över grovt hackade nötter. Grädda osten på 225C i ca 5-7 minuter. Värm inte osten för länge så att den inte glider ut.
Lägg upp osten på ett fint serveringsfat. Toppa med jordgubbarna. Häll över något av marinaden. Dekorera med färska örter, lavendelblom och grovt riven vit choklad. Servera direkt.

Bellini på mousserande Rosévin med jordgubbspuré
Ca 6 glas

 1 flaska mousserande rosévin

2 dl frysta jordgubbar
1 tsk vaniljsocker
1 msk florsocker
Ca 1 msk lavendelblommor

Mixa samman jordgubbar med socker och lavendelblommor.
Lägg en matsked av purén i botten av ett vitvinsglas. Fyll på med mousserande rosévin.

För att göra drinken alkoholfri kan du använda dig av mineralvatten och någon centiliter outspädd jordgubbssaft.

Dryck: Rotari Rosé (nr 7701), Mousserande vin, Rosé


  



torsdag 12 september 2013

Naturens skafferi...





Naturens skafferi stå på vid gavel, fylld av skatter. Skogen ger oss svamp, bär och vilt. Trädgårdslanden är fyllda av läckerheter som svartrötter, jordärtskockor och potatis. Ett lugn sänker sig, en längtar ut i mark och skog tränger sig på. Det är något helt speciellt med dessa rustika, jordiga smaker. Det värmer i hjärtat av dofterna som sprider sig i huset när jag tillagar det jag skördat. Nu är det tid att njuta av att få vistas i naturen, av att åter tända en värmande brasa, se hur de gröna löven skiftar färg till ett fyrverkeri av gult, orange och rött och att samla den mat som skog och land ger.

Ända sedan barnsben, ja till och med innan jag och mina syskon kunde gå, har mina föräldrar tagit med oss ut i skogen. Krypande över stock och sten, barr och mossa, fick vi lära oss att älska skogen. Att älska att vara där. Mystiskt, spännande, rogivande. Du behöver inte kunna skilja på alla sorters soppar eller veta hur en blomkålssvamp ser ut för att kunna njuta. Lär dig en sort t.ex. Kantarell eller Trattkantarell, Björksopp eller Karl Johan. Ta bara den svamp på är 100% säker på. Men det viktigaste, enligt mig, är inte bara den fyllda svamp- eller bärkorgen utan likaväl det att få motionen, andas in alla hösten dofter och höra vindens sus i tallarna.

Med hösten kommer också jakten. Våra halländska skogar bjuder på en vid variation av vilt. Själv har jag inte deltagit i jakt, men jag kan ofta tänka på hur det skulle vara. Att sitta på pass, uppmärksamt lyssna på varje ljud, känna lugnet innan stormen. Spänningen, ruset, lyckan när man fäller det djur man inväntat. Doften av järn, djur och skog. Tanken på en Biff Rydberg på älg, knaperstekta fasanbröst och vildsvinsragu får det att vattnas i munnen.

Maten jag bjuder er idag är mat jag älskar. Rustik, enkel och med höga raka smaker. Att få bjuda på mat som jag själv odlat och tagit till vara på är något speciellt och väldigt givande. För mig är mat den finaste gåvan att ge andra.


 Älginnanlår med ugnsbakade rotfrukter och rödvinssky

3-4 svartrötter
6-8 jordärtskockor
3 potatisar
2 morötter
1 gul lök
1 hel vitlök
6-8 mini squash
2 msk honung
Neutral matolja

500g mörat innanlår av älg
1 paket bacon
Salt och Peppar

2 ½ dl rött vin (gärna detsamma som serveras till middagen)
2 matskedar vilt eller oxfond
1 tsk farinsocker
2 dl vatten
2 lagerblad
1 kvist rosmarin
1 kvist salvia
Steksnöre att binda med

Skölj och skala grönsakerna och dela dem i jämnstora bitar. Dela den hela vitlöken tvärsöver.  Lägg allt i en oljad ugnsform. Strö över salt och toppa med olja och honung. Spara mini squashen och lägg in den när halva tiden har gått. Sätt in i ugnen på 200 grader, och låt baka tills de känns mjuka. Ca 40 min beroende på storleken på dina grönsaker.

Knyt ihop örterna till en bukett, en s.k. bouquet garni, med hjälp av steksnöre.

Ta ut köttet i god tid så att det blir tempererat. Skär i 2-3 cm tjocka skivor tvärs över. Tryck med handflatan eller banka försiktigt ut bitarna till en tjocklek på ca 1cm samt salta och peppra med nymalen peppar. Halstra hastigt i panna på god värme i ca tre minuter på ena sidan och två på den andra. Klipp baconen i bitar och låt steka med. Stek köttet i en blandning av smör och neutral matolja så att smöret inte bränns på den höga värmen. Stek inte alla bitarna på en gång eftersom värmen kan gå ned i pannan vilket leder till att köttet då kokas i stället.
Låt vila i folie under tiden du gör rödvinsskyn.

Häll vinet i den varma pannan. Lägg i örtbuketten. Lät koka upp och rör så att smakerna frigörs. Sänk värmen. Tillsätt farinsocker, buljong, vatten och låt koka ihop till halverad mängd. Smaka av med salt och peppar. Sila skyn, häll upp den i en kastrull, koka upp och avsluta med blanka av med smör.

Blanda kött med rotfrukter och servera på ett stort fat.


Hasselnötsfyllda äpplen
4 st

4 nyskördade svenska äpplen
2 dl hasselnötter
1 dl honung
1 dl Calvados

Skölj äpplena. Gröp/kärna ur dem och placera dem med hålet uppåt i en ugnsfast form eller portionsskålar. Hacka hasselnötterna. Värm honungen så att den blir flytande och blanda med nötterna. Fyll äpplena med de honungstäckta nötterna. Häll en skvätt calvados över varje äpple. Baka äpplena i ugn på 200 grader i ca 30 min. Täck med folie om du ser att nötterna börjar få för mycket färg. Servera med lättvispad grädde.

Dryckesförslag:

Rött vin: Tommasi Amarone della Valpolicella Classico, nr 22350

Alkoholfritt: Einbecker Brauherren Alkoholfrei, nr 1929

Glad höst! //


Related Posts with Thumbnails