Lyxiga små smörgåsar
Danska klassiker
Smörrebröd, bröd med pålägg, smörgås. Kärt barn har många
namn. Danskarnas lite lyxigare variant av vår smörgås är allt från den perfekta
kvällsmaten på fredagen, en välkommen gäst på en brunch och perfekt i matlådan
på måndagen om det blir några över. Man kan variera sina smörrebröd i det
oändliga. Fisk, fågel, kött, vegetariskt. Salt, sött, kryddigt. Fantasin sätter
gränserna. Det är lite pyssel, men så värt besväret! Jag använder mig av ett
riktigt saftig gott danskt grovt rågbröd till alla mina smörrebröd. Men viktiga
är faktiskt att tänka på att det inte är brödet som är huvudpersonen utan det
som man toppar det med. Jag har idag valt att servera er tre ganska klassiska
varianter på denna älskade lilla smörgås. Jag gör mina smörrebröd ganska små.
Bättre kunna smaka alla än bara ett, och man kan ju alltid ta två av samma sort.
Smaklig spis!
Alla recept avseer 8
smörrebröd
Rostbiff med
potatissallad och rostade pumpakärnor
4 skivor rågbröd
8 skivor rosastekt naturell rostbiff
Färsk pepparrot
Rostade pumpakärnor eller solrosfrön
Potatissallad:
4 msk kapris (2 msk till salladen, 2 msk till garnering)
2 späda tunt skurna salladslökar med blast
3 medelstora potatisar
1 dl crème fraiche
½ dl gräddfil
2 msk majonnäs
½ msk dijonsenap
Salt och peppar
Skala potatisen och skär den i jämn stora små kuber. Koka i
lätt saltat vatten. Låt potatisen svalna och rör sedan ned i en blandning av de
övriga ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.
Pepparstekt
kycklingfilé med äggröra och bacon
4 skivor rågbröd
1 färsk kycklingfilé
Grovmalen svartpeppar
Salt
4 skivor bacon
Äggröra:
3 ägg
1/2dl riven parmesanost
1dl grädde
Salt och peppar
Sätt stekpannan på medel/medelhög värme och smällt en
ordentlig matsked med smör. Slå i äggen. Rör så att de bladas. Slå på grädden.
Sänk värmen. Rör hela tiden. Häll i osten och rör ihop. Blir röran för torr
tillsätter du mer grädde. Smaka av med salt och peppar.
Kycklingfilé:
Stek kycklingen varsamt i stekpanna eller i ugn och krydda
den med grovmalen svartpeppar och salt.
Bacon:
Dela varje baconskiva på mitten och knaperstek i torr
stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper
Låt äggröra och kyckling svalna helt innan montering.
Anjovis med
curryremoulade och liten omelett
4 skivor rågbröd
8 anjovisfiléer
2 ägg
Remoulade:
(Obs! receptet blir en större sats än vad som krävs, men
blir bäst såhär)
3 msk majonnäs
1 msk grekisk yoghurt
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
½ tsk curry
2 msk morot
4 msk cornichons,
3 msk rödlök
2 msk kapris
2 msk persilja
Morötter, cornichons, rödlök, kapris och persilja hackas
fint och blandas med övriga ingredienser.
Omelett:
Värm upp stekpannan med smör i. Kläck äggen och låt dem
flyta ihop. ”Bred ut” gulan över vitan. Låt den inte stelna helt utan vik ihop
ägget och dra stekpannan från värmen. Låt äggen svalna och skär sedan i
jämnstora skivor. Salta varsamt.
Montering av
smörrebröd
Dela brödskivorna i två delar. Lägg ett salladsblad i
botten, toppa med de ingredienser du valt. Var noga med att inte snåla. Brödet
skall inte synas om man tittar på dem ovanifrån!
Dryck: Mikkeller K:rlek
Höst/Vinter (nr 11736)
Alkoholfritt: Mikkeller Drink'in The Snow (nr 1958)
Kram//
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar