Chilli con carne med smak
av chili och choklad
Äntligen
höst. Äntligen långkok och mustiga smaker. Nu kommer den årstid vars mat är den
jag älskar mest. Mat som mättar, som ger värme och som är lätt att göra till
många. Idag bjuder jag er på en härlig chilli con carne. Vill du göra en
”snabb” variant kan du använda dig av 400-600g nötfärs istället för högrev.
Tillagningstiden kan då halveras till hälften.
Det
är i Sydamerika ett måste med choklad denna rätt, och jag kan inte annat än
instämma. Den ger i kombination med tomat och chili grytan en helt speciell
rund och mullig smak. Gott är bara förnamnet.
600g högrev
1
stor gul lök
1
röd paprika
2
vitlöksklyftor
1
rågad tsk starkt chilipulver
1
tsk paprikapulver
1
tsk malen spiskummin
2 dl rött vin
2 msk koncentrerad köttfond
400g krossade tomater
ca 4 dl vatten
50g 70% mörk choklad
2 msk tomatpuré
400g röda kidneybönor
1 dl färsk bladpersilja
Putsa bort senor och de största fettbitarna från köttet och skär
det i jämnstora kuber. Förbered grönsakerna. Hacka löken fint. Skär paprika i
jämna bitar. Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
Sätt pannan på hällen över en medelhög värme. Smällt olja och smör i en djup
panna eller gjutjärnsgryta. Bryn köttet. Lägg i löken och stek tills den är
mjuk och något genomskinliga. Tillsätt sedan vitlök, röd paprika och kryddorna.
Rör och låt allt blandas ordentligt. Slå över vinet och låt koka i 5 min. När vinet
reducerats och kokats in något slår du över de krossade tomaterna och fonden. Låt koka upp och tillsätt sedan vattnet.
Smaka av med salt och peppar. Låt koka på låg värme under lock i minst 2
timmar. Titta till grytan emellanåt och tillsätt vid behov lite mer vatten.
Drag isär köttet med två gafflar. Smaksätt grytan med choklad och
tomatpuré. Vrid ner värmen och lämna den att sakta koka i ytterligare 30
minuter. När grytan kokat ihop, reducerats ned och köttet helt delat sig tillsätter
du bönorna. Låt åter grytan koka upp, sänk sedan värmen och låt den försiktigt
bubbla utan lock i ytterligare 10 minuter under omrörning. Återigen, tillsätta
lite mer vatten om det ser för torrt ut. Smaka av med lite chili och övriga
kryddor efter smak. Sätt på locket, stäng av värmen och lämna din chili att stå
i 10 minuter innan servering. Lämnar din chili att vila då detta ytterligare tillåter
smaker att sätta sig och träda fram.
Klipp över färsk persilja
och servera med crème fraiche, guacamole och lättsaltade nacho chips eller ett gott bröd.
Dryck:
Rött vin, Jacob's
Creek Merlot (nr 85672)
Alkoholfritt:
Nigrum (nr 1925)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar