Värmande i höstrusket
Löven på träden brinner. Orange, rött, knallgult. Hösten är
här. Än har inte vinterjackan behövts, men det är väl bara en tidsfråga.
Kvällarna är mörka, vinden kylig. Efter en lång arbetsdag är det skönt att
komma in i hemmets trygga vrå. Vi kurar ihop oss framför brasan, lindar en filt
runt axlarna. Myser. Värmer oss med läckert orangeröd tomatsoppa. Varm,
smakfull och mustig. Ja med mat som
denna är kanske hösten inte så tokig trots allt. Jag säger välkommen till
hösten och välkommen till rödvin, mustiga smaker och levande ljus.
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk oxbuljong
1 burk krossade tomater
1 msk milt paprika pulver
Ca 1 liter vatten
2 tsk honung
2 dl grädde
1 dl grovt hackad färsk persilja
Hacka lök och vitlök fint. Smällt en stor klick smör i en
djup gryta. Fräs löken så att den blir blank och något genomskinlig. Tillsätt
buljong och paprikapulver, rör runt. Slå i tomatkross, låt koka upp och häll
sedan i vattnet. Låt soppan koka 20 min. Smaka av med honung, peppar och salt.
Rör ned grädden. Mixa soppan slät med stavmixer. Låt koka upp och koka
ytterligare 20 min. Om soppan blir för tjock kan du tillsätta mer vatten.
Avsluta med att röra ner den färska persiljan och servera soppan med ett gott
bröd.
Tips! Vill du göra en matigare soppa kan du i slutet av
koktiden röra ner 2dl pasta. Var noga med att röra så att pastan inte fastnar i
grytans botten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar