Bra mat.
Julen ligger nu bakom oss, nyårsmiddagen är avklarad och det är åter vardag.
Har ni som mig njutit av god mat och dryck? Inte tänkt så mycket på kosten? Ett klassiskt nyårslöfte är att äta bättre och visst är början på ett nytt år en perfekt chans till just en sådan nystart. Dieterna är många och olika bra. LCHF, Atkins,
Cambridge, GI är några av de kanske mest omskrivna och största just nu. Att gå ner i vikt och att lägga om sin kost kräver stor beslutsamhet, vilja och kanske
svårast av allt, tid. Mina bästa tips är att planera vardagsmaten genom att
storhandla och lägga upp matsedel, skär ner på socker, vitt mjöl och potatis,
handla aldrig hungrig och kanske viktigast av allt, ät mindre portioner. Jag tror
verkligen att bara genom att äta mindre portioner kan man komma långt.
Vi äter ofta på tok för mycket och allt för fort. Mättnadskänslan efter en måltid
infinner sig inte förrän efter 20 minuter så det är viktigt att äta lugnt. Ofta tar vi om i tron om att vi inte är mätta. Andas, njut av varje tugga och drick rikligt
med vatten. Jag vågar nästan lova att det kommer synas på vågen och kännas bättre i magen.
Ljummen sallad med ceviche på fisk, matvete och mango. 4 pers 150g laxfile 150g hälleflundra 6 lime 1 apelsin 1 kruka färsk koriander 2 vitlöksklyftor 1 chilifrukt 1 msk socker 1 tsk salt 2 dl matvete 1 dl cashewnötter 1 rödlök Sockerärtor Ruccola 1 mango Pressa ur saften ur lime och apelsin i en stor bunke. Kärna ur och hacka chilin tillsammans med koriander och vitlök. Spara lite koriander till att toppa den färdiga salladen med. Dela fisken i 1 cm stora kuber. Lägg ner allt i fruktsaften tillsätt
salt och socker och vänd runt. Ställ kallt i ca 1 timme. Längre tid kan krävas om fiskkuberna är större. Fisken skall vara vit och fast i köttet.
Yoghurtdessert med med passionsfrukt och mynta 4 dl turkisk yoghurt 1 vaniljstång 100 g vit choklad 4 passionsfrukter 1 näve färsk mynta 1 dl pistagenötter Smält chokladen över vattenbad. Gröp ur passionsfrukterna, dela på vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Finhacka myntan. Rör ner choklad och vanilj i yoghurten. Vänd försiktigt ner passionsfrukt och mynta. Rör inte ut helt utan låt det bildas strängar i smeten. Häll upp i glas och ställ svält. Garnera med hackade
pistagenötter, grovt hackad vit choklad och passionsfrukt. Potatis innehåller precis som pasta mycket kolhydrater. Ett enkelt sätt till en bättre kost är att skära ner på dessa tillsammans med vitt mjöl, och socker. Ät hellre "riktigt" fett i mindre mängder än att använda lightprodukter. Fettet mättar bättre och du kan istället skära ner på storleken på portionerna du äter. Var noga med att försöka undvika transfetter som finns i exempelvis fabriksproducerade
kakor och i chips. Samma sak som med fett gäller med sött. Ät hellre mindre
riktigt socker och undvik lightprodukter som ofta innehåller aspartam och andra sötningsmedel. Sluta helt med läsk och andra sötade drycker. I Sverige har
vi gott och rent vatten!Goda alternativ att servera till både kött, fisk och fågel. Quinoa - En ört med ursprung i sydamerika. Ett litet korn som kan vara vitt,
svart eller rött. Används som couscous. Mycket goda näringsvärden. Gott i sallader. Rostad aubergine -Dela på längden och ugnsrosta aubergine med lite salt,
peppar och olivolja. Blomkålspure - lagas på samma vis som potatismos. Grädde, en klick smör, salt och peppar. Blomkålen kan blandas med eller bytas ut helt mot broccoli. Kikärtor - Torkade kikärter bör ligga i blöt 10-12 timmar i kallt vatten innan de
kokas mjuka. En god mos gör du genom att mixa ärtorna till en jämn smet i
matberedare med olja och en del av kokvattnet. Smaksätt gärna med vitlök. Ett
annat alternativ är att tillsätta ett ägg till moset, forma till små biffar och steka i ugn eller i stekpanna. Kesoröra med mango och chili - Kärna ur och hacka färsk chili. Rör ner i keso tillsammans med tärnad mango. Salt och peppar efter smak.
Smaklig måltid!
Kramar //
torsdag 19 januari 2012
Mat som är god och nyttig! FalkenbergsPosten v 3....
Liknande inlägg:
Falkenbergs Posten,
mat,
publicerat,
recept,
tips på mat
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Jag kan intyga att detta smakar riktigt bra!!
Det ser riktigt gott ut och smakar säkert lika bra.
Efterrätten skall jag göra på lördag tror jag.
Skicka en kommentar