Ät nyttig, skär ner på kolhydraterna, mer fibrer, mindre
kött, mer grönt. Råden är många, metoderna än fler. Vad är egentligen rätt och
vad är fel? Hur skall man äta? Skall man bara äta nyttigt och hälsosamt i
samband med viktnedgång? Visst man kör en race, blir av med de extra kilona och
sen kan man släppa på igen. Jag kan lova att det inte håller i längden. För mig
handlar det mest om att genom vällagad mat må bra och att göra det till en
naturlig del av vardagen. Att sätta gott och nyttig i samma mening är för mig
inget svårt eller konstigt. Mitt bästa tips är helt enkelt att njuta med
gränser och minska portionerna istället för att helt välja bort saker i det
långa loppet. Tillåt dig själv att äta gott men inte utan begränsning.
I Sverige har vi under de senaste åren sett hur storleken på
portioner ökat lavinartat. Vi kan knappt komma ihåg när en småkaka var just en
småkaka och inte en handflatsstor sockerchock. Faran ligger inte enligt mig i
riktigt grädde, smör och socker. Faran ligger i mängderna mat vi konsumerar.
Transfetter och kombinationen kolhydrater, fett och socker gör oss inte bara
tjocka, trötta utan i många fall även sjuka. Många är både socker- och
saltberoende. Ett beroende som ibland liknas vid ett drogberoende. Vad skall vi
göra för att må bättre? Sluta med allt som vi lärt oss älska. Sluta med chips,
feta såser och godis över en natt?
Nej det tror jag faktiskt inte är lösningen. Jag tycker man
skall unna sig sådan som man tycker är extra gott. Man skall bara inte unna sig
allt och inte alltid. Någon gång ibland och i små mängder. Ta inte sju av samma
godisbit, ta två. Köp inte chips, gör dem själv. Mörk choklad med hög kakaohalt
är bättre en en mjölkchoklad full av socker. De tar tid att bli fri från sitt
sockerberoende, men gör ett försök. Gör det inte bara för att gå ner i vikt,
gör det för att vinna tillbaka kontrollen och gör det för att kunna njuta än
mer de få gånger du sedan unnar dig något sött. Idag bjuder jag er på
hemmagjorda snacks. Fulla av smak och otroligt enkla att göra, goda att njuta
och lätta att variera. Dessutom behöver inte slänga i sig en stor skål om man
får snacks som är så fulla av smak som dessa. Låt hela familjen vara med och
göra fredagsmyset än mysigare och mycket nyttigare! Var försiktig eller uteslut
saltet helt så kan även de minsta i familjen få smaka! Här hemma får vi knapps
smaka på äppelchipsen om lillkillen ser dem.
Ungstorkade
rotfruktssnacks och krispig salami.
Du kan själv välja om du vill ringa olja över, förslagsvis
en pumpaolja som ger en fantastisk nötigsmak. Snacksen bli goda även utan, och
du sparar kalorier utan.
Detta gäller för
samtliga chips. Tänk på att skära, riva, så tunna skivor som möjligt av
rotfrukterna. Det gör dem extra spröda och krispiga. Skölj och skrubba
rotfrukterna noga, skal ej. Skär dem i tunna skivor. Jag använde en vass
osthyvel. Torka skivorna torra med
hushållspapper eller ren kökshandduk. Lägg dem i rader, en och en, på plåt
täckt med bakplåtspapper. Rosta i varmluftsugn, 100 grader, i ca 30 min. Använd
varmluft så att du kan sätta in många plåtar med olika chips samtidigt. Längden
på tillagningen kan variera något pga tjockleken på chipsen. Chipsen skall vara
torra och spröda, men inte brända när de är klara. Sänk heller värmen. Låt
svalna utspridda på sval bricka. Förvara chipsen i papperspåse, fuktfritt, mörk och rumstempererat.
Sötpotatis
1 stor söt potatis
2 tsk paprikapulver, milt eller stark efter egen smak.
Salt efter smak
Palsternacka
1 stor palsernacka
1 msk rinnande honung
Det är här extra viktigt att få tunna skivor då chipsen
annars blir väldigt hårda. Ringla över honung. Sätt in i ugn. Salta efter smak.
Mandelpotatis
Dessa chips blir godast med en knutta olja. Förslagsvis
pumpa, majs eller solrosolja. Torka potatisskivorna nog. Lägg dem i en bunke,
slå över oljan och en nypa salt och vänd runt så skivorna täcks. Placera på
plåt och baka som ovan. Dra några varv med pepparkvarnen över cipsen när de
kommer ut ur ugnen. Låt torka på hushållspapper.
4 mandelpoatisar
2 msk olja
1 nypa salt
Nymald peppar
Krispig salami
Salamin blir smältande krispig och fettet reduceras då
det först smällter i ugnen och sen sugs upp av hushållspappret när de svalnar.
10 skivor av en god italiensk salami, exempelvis
Magnifiko.
Finns även som chilli om man önskar mer hetta.
Lägg skivorna en och en i rader på plåt klädd med
bakplåtspapper. Torka i varmluftsugn som de övriga chipsen. Låt torka på
hushållspapper.
Äppel
3 söta svenska äpplen
1 nypa kanel
1 nypa kardemumma
Blir klara något snabbare än övriga chips så håll ett litet
öga på ugnen. Ca 20 min.
Kram
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar