Både innan och efter fasta kommer belöning.
Semla, fastlagsbulle, hetvägg, fastlagsbröd och fettisdagbulle - kärt barn har många namn.
Vi svenskar älskar semlor. Närmare 40 miljoner bullar med mandelmassa och grädde sälj
mellan jul och påsk av landets bagerier, det vill säga i genomsnitt fem semlor per person. Semlan sägs härstamma från den tid då vi fortfarande firade fastetiden - de fyrtio dagar
som föregick påsken och då en god kristen i likhet med Jesus i öknen skulle fasta.
Fastan innebar att man skulle motstå livets goda, äta mat utan liv, dvs mat tillagad enbart av mjölk eller vetemjöl. Det vi idag kallar fettisdagen var dagen före askonsdagen, vilket
var dagen innan fastan inleddes. Denna dag festade man ordentligt. Man njöt och åt för att sedan lägga band på sig och uthärda den stramt hållna dieten som fastan innebar. När fastan sedan var över belönade man sig på nytt med godsaker och åter igen stod semlor på
menyn.
En klassisk semla är en slät vetebulle smaksatt med kardemumma, den gröps ur och
innanskrået blandas med mandelmassa. Den toppas med osötad grädde och pryds med ett
lock pudrat med florsocker. Den kan ätas som den är eller serveras i en tallrik med varm mjölk, då kallad hetvägg. Idag bjuder jag er på ett alternativ till denna klassiker. Min semla fyller jag med en len citronkräm och toppar med en grädde smaksatt av italiensk
citronlikör.
God fettisdag den 21 februari!
Semlor med lemoncurd och limoncello
Ca 20 stora eller 40 små semlor
50 gram jäst
200 gram smör
5 dl mjölk
2 dl socker
Skalet från 1 citron
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl
2 citroner (skalet från 1 och saften från båda)
2 ägg
2 dl florsocker
75 g smör
3-4 dl grädde
6 dl grädde
1 msk Limoncello
1tsk äkta vaniljsocker
Bullar:
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 hrader. Om du väljer att använda
torrjäst så blandar du i den i mjölet och värmer mjölken något mer. Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Blanda i citronskal. Tillsätt mjölet, se upp så du
inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från bunkens . Strö
över lite mjöl och täck degen med en handduk. Ställ dragfritt och låt den jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i 40 bitar. Rulla till släta bullar och lägg på
plåt med bakplåtspapper.
Täck över plåtarna med handduk och låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60
minuter. Osäker på om bullarna jäser rätt? Tryck med fingret. Degens skall
vara elastisk och snabbt stiga upp igen.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda sedan bullarna i nedre delen av ugnen på
225 grader i cirka 8 minuter. Tänk på att sänka värmen till 200 grader om du
använder varmluftsugnen. Låt bullarna svalna på galler.
Lemoncurd:
Rör ihop ägg och florsocker i en kastrull och låt sjuda sakta tills krämen tjocknat.
Tillsätt citronsaft. Klicka därefter i smöret, ta kastrullen från värmen och låt smöret
smälta och låt sedan lemoncurden svalna i vattenbad.
Gör semlorna såhär:
Skär av locket på bullarna och gröp ur inkråmet. Lämna cirka en centimeters kant. Hacka inkråmet fint och blanda med lemoncurd. Vispa grädden och blanda i vaniljsocker och
Limoncello. Fyll semlorna med blandningen, spritsa eller bred ut grädden ovanpå och lägg på locken. Pudra med florsocker.
Kram på er och lycka till med baket!
3 kommentarer:
Önskar att jag fick smaka.
Låter mycket gott.
Vilken spännande smakkombination:) Det låter jättegott!
Dem blev kanon! :) så tack!
Skicka en kommentar