fredag 27 augusti 2010

Tag plats i skolbänken...

...tysta, blicken framåt och inga fötter på stolarna. Tack.

Inte trodde jag att jag skulle bli lärare? Undervisa, lära ut. Frivilligt tillbringa, och njuta av, tid i skolan igen? Skratta med, och ibalnd åt, dessa förvirrade fina tonåringar.

Är verkligen roligt att jobba som vikarierande lärare här på Skogstorpsskolan. Trevliga kollegor och härliga elever. Jag kommer ihåg min egen tid på högstadiet som både tröttsam och förvirrande men främst som väldigt rolig. Massor av kompisar, händ alltid saker, hängde runt de snygga killarnas skåp, discon på helgerna, valet av kläder inför varje skoldag...

Men visst var det också ganska jobbigt att vara 14 ibland. Mycket som hände i kroppen, nya intryck, känslor man inte riktigt kunde kontrollera, stress, osäkerhet. Jag skulle inte vilja vara tonåring igen. Det var rolig tid när den varade, men också så full av förvirring att jag inte skulle vilja uppleva den en gång till.

Jag kommer ihåg och förstår precis hur jobbigt det kan vara att läsa hela sida 37 i engelska boken, att ha prov i historia, att vara tvungen att springa slingan på idrotten. Jag förstår precis, menjag försår idag precis varför jag skulle göra alla det där skaerna som då verkade så meningslösa. Jag skulle så gärna vilja kunna förklara och förmedlka det till de tonåringarna jag träffar dagligen. Men man skall kanske inte riktigt behöva tänka på sitt vuxna liv och alla måste när man är tonåring? Kanske skall man få vara ju st förvirrad, lite yr och fullproppad av hormoner så rusar runt i huvudet? Det är ju trots allt det som gör dem så underbart härliga...Roliga, härliga, tossiga tonåringar. (och säkerligen fruktansvärda hemma emellanåt?) 9 kommentarer:

Maria G sa...

Fint T-inlägg!
Känner igen mig själv i det du berättar om tonårstiden. Jag var också sådär förvirrad och tyckte att alla läxor var superjobbiga och tråkiga, för att inte tala om gympan som jag för det mesta smet undan ifrån :)
Ha en fin helg!
/Maria

Anonym sa...

Du var ju en underbar tonåring! Vacker som man bara kan önska alla 15 åringar, alla unga borde få begripa att de är vackra just bara för att de är unga.
Du hade ju ynnesten att få gå fån lite valpig tretton till stissigt elegant på två år.
Oj så arg du var och egen och så tillgiven. Du var underbar då med.

TorAa sa...

Ja, det er en kunst å formidle nytten av lærdom og utdannelse til man en elev. Heldigvis er de fleste tenåringer kloke og greie og forstår sitt eget beste.

Lykke til med undervisningen

hilsen
http://toraamusic.blogspot.com/

Petunia sa...

Jeg elsket skolen jeg...helt frem til gymnasium. Da likte jeg det dessverre ikke noe mer:(

Henny sa...

Det er jo rigtigt, at der stilles mange krav til teenagere. Midt i, at hormonerne raser i deres kroppe, og de buler ud både her og der, skal de lægge en solid basis for deres fremtidige uddannelse, karriere og liv i det hele taget.

Kamelryttersken sa...

I går ble jeg omtalt som ped.sem.kandidat av veilederen min, og begynner mandag med en klasse 17/18-åringer på Helse- og sosialfag, så jeg kjenner meg igjen i din beskrivelse av det å gå inn i en ny rolle, som lærer.

jonathan sa...

Hej, intressant inlägg! roligt att du får se vitt spridda kommentarer, både norskt svenskt och danskt, haha!
possitivt med att vara tonåring är den mjuka viga fysiken som tyvärr försvann på vägen och nu känner man sig mer som ett kylskåp när man ramlar med skejten. typiskt. :(

Inge sa...

Fint t-indlæg, jeg var ret glad for skoletiden.. havde mange dygtige og gode lærere :-)

viviwe sa...

Skolan är inte rolig om man inte har dig // vivi

Related Posts with Thumbnails