fredag 28 oktober 2011

Full fart!...




Tut tut! Det är roligt...tills man kör fast.

...Tass, tass, tass...Bonk...Oahhaaaa maaaammmmaaa!... Vända. Tass, tass, tass... Bonk...Oahhhhoooo! Rätt som det är sitter han där bakom mig. Trodde han var i vardagsrummet. Valentin börjar få kläm på gåstolen nu. Min lille kille är inte så liten längre. Han skrattar förnöjt. Tittar på mig. Tass, tass, tass... Jag skall bara kolla här borta mamma...

 "Ta vara på tiden, det går sååå fort." Ja ja tänkte man. Det göt väl inget om det går lite fort. Vill ju att han skall le, att han kall gripa efter saker, rulla runt, sitta, krypa....Stopp och belägg! Min lille baby växer så fort. Nu kan jag förstå vad alla menade. Tiden flyger iväg. den lilla killen på 2550g väger helt plötsligt 7500g och kan sitta själv! Han äter gröt, han rullar runt utan bekymmer, han sitter! Behöver han mig inte längre? Snart är tiden över för amnings mys i soffan, snart vill han bara äta dillkött och potatis. Min lille baby. Mamma hinner inte med. Min lille lille baby....





tisdag 25 oktober 2011

Jobba...



...Jag hör hur Valentin glatt jollar på nedervåningen. Han busar med sin pappa. Jag ler, tar en klunk the. Klick, klick... Fingrarna far över tangentbordet, höger handen styr musen. Snabbkommando. Cmd Alt S, ytterligare en bild klar att spara. Mammaledighet betyder jobb på kvällarna.

Kramar //





fredag 21 oktober 2011

Fredagsmys...


Fredagsmys.

...Veckan har som vanligt, nu för tiden, gått otroligt fort och utan att riktigt förstå hur så är det nu fredag igen. Tid att sänka tempot lite, att få lov att ligga på soffan, äta något extra gott. Tid att mysa med sina älsklingar, ägna sig åt hobbyn eller skämma bort någon kär vän med en flaska champagne. Ja för visst får man dricka champagne utan någon direkt anledning... ja bara den enkla anledning att det är väldigt gott räcker utmärkt! Kall, kittlande och lyxig. Inga måsten, ingen festblåsa. Bara raggsockarna, sin älskling och en sprakande brasa. Vi orkar inte laga mat, beställer pizza. Fredagsmys när det är som bäst. Jag bjuder min man på små mördegskakor med parmesanost och paprika. De smälter i munnen och sköljs behagfullt ner med en klunk av den mousserande, svagt bärnstensfärgade drycken. Sjunker lite längre ner i fåtöljen, sveper filten runt mig, tar en bit ost, en kaka, njuter. Vad underbart bra man kan ha det. Min lille son sover gott i sin säng. Nu är det bara jag, Mr och en flaska riktigt fin Belle Epoque. (bara utseendet på flaskan gör mig lycklig) Egentid, lyx.


Mördagskakor med smak av parmesan och paprika

200 g smör
4 dl vetemjöl
1 krm salt
2 dl grovt riven parmesan

paprikapulver

Mixa ihop ingredienserna i matberedare. Rulla degen till en lång korv med diameter på ca 5 cm. Lägg kallt och låt vila i ca 2 timmar. Ta fram degen. Rulla den i paprikapulver och skär den sedan i centimeter tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck till rundlarna något. Grädda i ugn på 175° i ca 15 min eller tills kakorna fått en fin gyllene färg. Låt svalna.

Följ nu mitt råd och kosta på dig en lite lyxigare fredag. Jag lovar att det kommer vara uppskattat!

Mys på er!

Extra puss på dig Hanna M! This is for u. ;)

torsdag 20 oktober 2011

Italiensk fastfood...


Italiensk fastfood

God mat behöver inte ta så lång tid att tillaga. Den behöver inte innehålla trettiotre olika ingredienser. Idag bjuder jag på en klassisk italiensk rätt som är lätt att laga till många, men som även passar utmärkt för en middag för två. Vardag eller fredagsmys, på tumanhand eller delad med hela familj. Pasta carbonara faller de flesta i smaken. Enkel, snabb och mättande, utan att för den sakens skull bli tråkig. Om du vill ha en lite ”lättare” pastasås kan du istället för enbart grädde späda ut och ta hälften mjölk. En vällagrad smakrik parmesan är ett måste och några varv med pepparkvarnen över den färdig Carbonaran höjer smakerna.

Pasta Carbonara
4 pers.

Ca  400 hg spagetti, gärna färsk pasta
3 dl matlagningsgrädde
4 äggulor
2 dl riven parmesan + lite extra att garnera med
1 paket bacon
Salt och peppar
 
Koka pastan. Låt den få bli något al dente. Knaperstek under tiden baconet. Låt det rinna av på hushållspapper  Häll av vattnet från pastan och ställ tillbaka kastrullen med pastan i på spisen. Häll i grädden, lägg i parmesanen, peppra och salta efter smak och låt koka upp. Sänk till låg värme. Häll i äggulorna och rör om. Pastan skall nu tjockna till och bli krämig. Ta av värmen. Lägg upp carbonaran på ett stort fat, strö över bacon och lite parmesan. Dekorera gärna med färsk basilika. Servera rykande het. 

Kram på er!




fredag 14 oktober 2011

En njutningsfull dag...




Sockerglasyr i trädgården

...Första frosten. Ingen vinterjacka... Overall till Valentin är beställd, men inte levererad... Vi tar på oss dubbla tröjor, varmaste mössan och ger oss ut i den friska morgonen. Det biter lite i kinderna. Solen i ansiktet. Valentin jollrar, han gillar det, känslan. Det är mysigt. Kallt på kinderna men varmt om kroppen. Välkommen hösten!

Vi går en morgonpromenad i rask takt. Fredagsmorgon innebär rytmik i församlingshemmet. 5 små kycklingar, guppande maneter och rymdrakter. Valentins ögon glittar. Han jollrar, han gillar det, känslan. Gemenskapen, glädjen. Musik är roligt! Massor av sjungande mammor och lyckliga babysar. Fredagsmys! 

Efter mysig fika med härliga männsikor bär det av till stan och ner i frisörstolen. Inpackning, klippas, slingas, skämmas bort. Mamma njuter. Valentin ligger lyckligt lekande på golvet. han får den uppmärksamhet han så högt värdesätter. Mamma ler, slappnar av. Valentin jollrar, han gillar det, känslan. Mitt i, allas uppmärksamhet, en mamma som strålar välbehag.

Kommer hem. Sjunker ner i soffan. Vilar, myser. Båda lika nöjda. Nycklen vrids om i ytterdörren. Det är han som kommer. Honom som vi älskar mest! Pappan! Mamman och Valentin jollrar, vi gillar det, känslan. Han är hemma nu, han har saknat oss lika mycket som vi saknat honom. Vi älskar varandra.

Vi har det bra. Vi älskar fredagar!

Kramar från oss alla tre! //

Valentin, Mr och

onsdag 12 oktober 2011

Värmande gulasch...


Värmande mat.

Kvällarna blir mörkare, vinden kallare. Löven på träden har skiftat från grönt till lysande orange. Var är vinterjackan? Hittar bara en vante. Pust. Raggsockar? Nu är hösten verkligen här. Grill byts mot långkok, krispigt rosévin mot murrigt rödvin. Jag sveper in mig i en stor kofta, plockar fram gjutjärnsgrytan. ringer mina vänner och bjuder ikväll på en värmande, het soppa. Nybakat bröd sprider en hemtrevlig doft i huset och i kaminen sprakar en välkomnande brasa. Alla årstider har sin charm.

Het gulasch
4 pers.

500 g nätfärs

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk smör

½ dl blandade örrter, basilika, timjan, oregano
2 msk rödvinsvinäger

1 lagerblad
1 msk paprikapulver
1 chilifrukt, ex spanks peppar
1 burk krossade tomater
3 stora tomater eller ca 20 cocktailtomater
4 potatisar
2 röda paprikor
2 mellanstora morötter
ca 1 liter vatten
1 msk ox- eller kalvfond
½ msk socker eller honung



Bryn köttfärsen och smaksätt den med peppar och salt. Ställ åt sidan. Tärna de färska tomaterna och paprikan. Skala potatis och morötter och skär i något mindre tärningar. Hacka och fräs chili, lök och vitlök i en stor gryta. Lägg i de grovt hackade örterna och låt dem fräsa med. Strö över paprikapulver och slå i vinägern. Låt den snabbt reduceras. Lägg i de färska tomaterna, potatisen, och morötterna. Tillsätt tomatkross, vatten, fond, socker och lagerblad. Låt soppan koka sakta i 30- 40 minuter. Fiska upp lagerbladet och tillsätt den brynta köttfärsen och färska paprikan. Koka tills potatisen och morötterna mjuknat. Tillsätt eventuellt ytterligare vatten under kokningen. Smaka av. Ta några tag med pepparkvarnen om det behövs. Servera soppan med en skiva nybakt bröd och en klick Creme fraiche på toppen.

Vintips: Château Moulin des Nonnes, nr 2152. Rött vin, kryddigt och mustigt

Alkoholfritt: Ett stort glas kall mellanmjölk

Kramar //

torsdag 6 oktober 2011

...för 6 minuter sedan...





... Här är jag idag! 6750 g tung och 65 cm lång! Visst har jag blivit stor! Jag är världens finaste Valentin.

Puss på er! // Valentin

För 6 månader sedan...



....Så liten. 2850g och bara några minuter gammal.

Det var utan tvekan kärlek vid första ögonkastet. Han är så perfekt, så underbar. För varje dag blir min kärlek bara större och större. Djupare, innerligare. Min lilla baby är inte så liten längre. Idag fyller Valentin 6 månader. Han kan rulla runt, han jollrar, sjunger, utforskar, äter, skrattar. När jag kommer sträcker han sina små armar mot mig. När Mr kommer hem från jobbet bländas han av ett stort hjärtligt leende. Valentin vet vilka vi är och han låter oss förstå att vi är det bästa han vet.

Jag kan inte riktigt förståhur fort tiden går. Var det inte igår han kom?

Jag älskar dig Valentin. Mer och mer för varje andetag.


Related Posts with Thumbnails